Свързани новини

28.07.2017 14:48

Суперклетка причинила потопа в Истанбул

Видян 2375 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вчерашната разрушителна буря в Истанбул е била причинена от т.нар. суперклетка - вид гръмотевична буря, характеризираща се с наличието на мезоциклон.
Докато земята е била топла, нависоко е било много студено, а тази голяма разлика в температурите носела голяма буреносна енергия, обясняват специалисти, цитирани от "Поста".

Пороен дъжд, придружен с буря и градушка, се изсипа над Истанбул вчера вечерта и причини огромни щети, има и ранени. От центъра за бедствия и кризи към истанбулската голяма община съобщиха, че за 20 минути са паднали 40 л/кв.м. 32 светкавици и гръмотевици са регистрирани. Власти предупреждават, че и днес има риск от порои и гръмотевици.

Турските вестници днес описват страховитата буря.

"Градушка, буря, потоп - удари и отмина" - под това заглавие в. "Тюркие" съобщава за силната буря, която се разрази вчера в Истанбул и на други места в Турция, причинявайки огромни материални щети, предаде БТА.

"Черните облаци надвиснаха над Истанбул като кошмар, денят се превърна в нощ, градушката падаше като куршуми, бурята вилнееше. Щетите са за милиони лири" - така изданието описва апокалиптичната картина от вчера в турския мегаполис.
Според вестника сцените от Истанбул са задминали дори тези от холивудските филми.

Градушката, изсипала се над града, е била с големината на орех. Тя ударила внезапно и повредила десетки хиляди автомобили. Изпочупени са прозорците на много къщи.


Бурята е изкоренила стотици дървета, паднали са няколко кранове на местно пристанище, а гръм в квартал Кягътхане предизвикал пожар. Трафикът по суша, въздух и море е бил прекъснат. Срутило се е минаре на джамия в квартал Кючукчекмедже и стена, ограждаща гробище в Шишли. Шофьорите на понесени от наводненията коли е трябвало да се спасяват с плуване.

"20-минутно бедствие", пише в заглавие днес и в. "Поста". Изданието посочва, че внезапно започналата към 18 ч. вчера буря се е превърнала в бедствие, отнесло покриви на къщи и превърнало пътищата в реки. Стотици хиляди хора, чийто работен ден е бил приключил, трябвало да останат в офисите си заради потопа.

"Хабертюрк" посочва, че щети от лошото време има не само в Истанбул, но и в цяла турска Тракия, в Балъкесир и Чанаккале. Изданието обвинява метеоролозите, че предупрежденията им са закъснели и не са били достатъчни, местните власти - че не са предприели мерки, а експертите - че са подценили ситуацията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и