Свързани новини

18.05.2017 15:20

Русия и Италия сондират до нас в Черно море

Видян 2029 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Гигантът Роснефт и италианската Eni започват сондажи на шелфа на Черно море в Западно-Черноморския участък през втората половина на 2017 г., съобщи пред журналисти председателят на руската компания Игор Сечин. По думите му вече е наета специална платформа за търсене и проучване. Сделката бе официално разписана по време на гостуването на италианския премиер Джентилони в Сочи при Путин.



Роснефт и Eni S.p.A. подписаха споразумение за разширяване на сътрудничеството при добива, преработката, маркетинга и търговията. В частност страните утвърдиха постигнатите по-рано договорености за сондажни дейности в акваториите на Черно море и Баренцово море.Роснефт, която неотдавна продаде за 10,5 млрд. евро 19% от акциите си на Катар и Гленкор през най-голямата италианска банка Итеза планира с Eni да започне разработка на зоната на Западното Черноморие, частта в която са и нашите териториални води. Очаква се сондажите да започнат още през тази година. Първоначалните планове на Роснефт бяха тези разработки да бъдат проведени с американската Ghevron, но по-късно американската компания се отказа, припомня Интерфакс.
Прогнозата за общите инвестиции на Роснефт и Eni е за 50-55 млрд. долара. Участъкът на зоната на Западното Черноморие е 8,6 хил. кв км при дълбочина на водата от 600 до 2250 м. Роснефт е направила цялостно сеизмично проучване. Общо извлекаемите запаси се оценяват на около 10 млрд. барела петрол.



Напомняме, че в края на октомври кабинетът ББ2 предизборно обяви, че има намерен нефт и в нашия участък от морето. Конкретни данни обаче 6 месеца по-късно не са предоставени нито от правителството, нито от Тотал на многократно зададените от 19 минути въпроси. Не се знае къде и на каква дълбочина е евентуалният залеж, какъв дебит се очаква, какво е цялото количество, как ще се транспортира до сушата и от сушата към клиентите и нй-важното – какъв процент ще остава за България, след като от златодобива ни концесиите отчитат между 0,75% и 2% - едно голямо нищо.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец