01/02

Свързани новини

04.05.2017 15:56

НЕК:10 пъти по-скъп е токът на ВЕИ от АЕЦ, фалирали сме без 10% скок

Видян 3213 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Плашещи данни за практическия си фалит изнесе НЕК, въпреки всички клетви и лъжи на бившата и нова министър на енергетиката Теменужка Петкова, счетоводител, как държавния енергиен монопол бил цъфнал и вързал. И при максимално поисканото от НЕК вдигане на тока с 10% от 1 юли, компанията ще може да си плаща само 55% по двата изтеглени при Борисов 2 дълга от общо 2,3 млрд.лв., които не влизат в числото на другите борчове за 13 млрд., гласувани от парламента. Освен това, НЕК ще задлъжнее с нови 1,524 млрд. лв.:  835,734 млн. лв. към ВЕИ, точно половин милиард към двата американски ТЕЦа - 317,527 млн. лв. за ТЕЦ Ей и Ес Гълъбово, 183,163 млн. лв за ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3, а 185,236 млн. лв. към т.нар. централи с високоефективно комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия - когенерация, което значи главно близкият до ГЕРБ олигарх Ковачки.


Именно изброените са причина за високата цена на тока, като привеждаме конкретните данни на НЕК: общственият доставчик изкупува от ВЕИ – 296,42 лв. за Мвтч, следвана от цената от американските централи, които обаче са с намалена разполагаемост, а най-ниската цена, предвиждана за изкупуване е тази от АЕЦ Козлодуй – 30 лв. за Мвтч. Интересно е как се обяснява държавна политика, при която делът на първите се увеличава, а на АЕЦ намалява (от 43 на 30%) в т.нар. енергиен микс, за да ни е по-скъпо.


Това обяснява и факта, който щеше дабъде смешен, ако не беше страшен: НЕК купува ток при средна цена 162,80 лв. за MWh, докато на свободния пазар тя е 132,67 лв. на MWh. Което значи, че за да пълни гушата на олигарсите с ВЕИ като Цветелина Бориславова, и на американските ТЕЦ-ове, които реално са офшорки, държавата бърка в джобовете на бедния български данъкоплатец, за да спонсорира олигарси. И понеже държавата не успява да плати всичко, задлъжнява, което вдига още цената на тока за редовия потребител – омагьосан кръг, от който няма излизане.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей