Свързани новини

29.03.2017 09:33

Тереза Мей стартира Брекзита

Видян 1095 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британският премиер Тереза Мей подписа писмото, което официално задейства клаузата за излизането на страната от Европейския съюз.


Официалното предизвестие по член 50 от Лисабонския договор ще бъде доставено на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в ранния следобед, съобщава БНТ. Това ще задейства процедурата по излизане на Великобритания от Европейския съюз, като времето, с което държавата разполага за преговори, е две години.


Днес Тереза Мей ще изнесе реч през Камарата на общините в британския парламент, в която се очаква да потвърди началото на въпросния срок. Според предварително публикувания текст на речта, Мей ще обещае да говори от името на всички граждани, включително и на европейците, живеещи в кралството.


Тя ще подчертае колко е важно Великобритания да остане сплотена през този процес, след като шотландският парламент одобри предложението на първия министър Никола Стърджън за нов референдум за независимост.


Мей отговори на въпросното решение с отказ, като заяви, че Брекзит е изключително неудобно време за подобни действия.


На 29 април предстои среща на лидерите на останалите 27 страни-членки на Европейския съюз, в която те ще дадат мандат на Европейската комисия да започне официални преговори с Кралството. Очаква се преговорите да започнат през май, след като Комисията уточни правилата, по които ще се води договарянето.


И двете страни целят дискусиите да приключат до есента на 2018 г., след което Европейската комисия, Европейския парламент и парламентът на Великобритания ще гласуват за уточнените условия на изход. Очаква се процесът да приключи до края на март 2019 година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови