Свързани новини

20.03.2017 10:45

Картините в Квадрат 500 не са застраховани

Видян 1619 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Картините в Квадрат 500, които бяха заплашени от унищожение заради лошо съхранение, нямат дори и застраховка, разкри пред БНТ художникът Недко Солаков, който преди пръв съобщи за аварията с климатика в музея.



От Министерството на културата са потвърдили, че засега у нас няма практика произведенията в публичните музеи да бъдат застраховани, освен когато пътуват за изложби, като това положение датира отпреди 1989 г. и не е променяно.



Уточняваме, че в т.нар. Български Лувър се съхраняват както оригинали на български художници, така и безценни шедьоври на чуждестранни величия като Бернар Бюфе, Едгар Дега и дори творби на най-скъпия художник в света – Анри Матис.  Очевидно стойността им е доста по-голяма, дори и от безумните ремонти на сградата - гордост на кабинетите Борисов 1 и 2 – Квадрат 500 с инвестиция от 27 млн. лв., която се пипа за 2-и път от майстори след откриването преди няма и 2 години.



Солаков разказа за назначените от Министерството на културата две независими комисии - техническа и реставрационна. Втората комисия е стигнала до извода, че картините са укрепени с хартия абсолютно професионално. Преди това обаче те не е трябвало да остават в залите повече от месец. После пък е трябвало да бъдат поставени в хоризонтално положение, за да се минимизира рискът от ронене на живописния слой.
19’ припомня, че на 24 февруари стана известно, че над 10 творби са били увредени заради авария на климатиците в студените януарски дни и излагане на резки температурни амплитуди. Най-тежко е положението на 10 произведения от фонда за чуждестранно изкуство от XV-XVI век в Зала 6 - най-старите и най-скъпите в колекцията. Щетите обаче не се ограничават до тях и вероятно засегнатите творби са десетки.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.