Свързани новини

17.02.2017 13:33

България вече не е с най-нисък корпоративен данък в ЕС

Видян 1666 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От тази година България вече не е на първо място по най-нисък данък печалба в страните - членки. Конкуренцията в областта на данъчното законодателство в рамките на ЕС е сериозна. С предвидените промени от 2017 година Унгария измества България в едно от най-важните предимства за привличане на инвеститори. Данъчната тежест за фирмите в Унгария ще бъде значително намалена – от 19% за големите фирми и от 10% за малките и средни фирми бе въведена единна ставка на корпоративния данък от 9% за всички компании (намалението в ставката е 53% за големите фирми, а за МСП е 10%).


В Унгария за 2017 година се отчита и значителен ръст на минималната работна заплата – тя скочи със 17.5% (от 350 евро на 412 евро) на базата на споразумение между  правителството и социалните партньори. Вижда се, че при разумното управление не се говори само за увеличение на заплатите, а се взимат решения и за други елементи, които да осигурят баланс на интересите между държавата, работодателите и заетите лица. Освен това от 2017 година социалните осигуровки, които плащат работодателите в Унгария се намалиха с 5 процентни пункта.


Увеличава се минималната заплата, но се намаляват данъците и осигуровките, а в България досега се говори само за вдигане на минималната заплата, без да се мисли за данъците и осигуровките. В резултат на това в някои международни класации влошаваме позициите си, като в класациите за икономическа свобода (от 55-то през 2015 г. на 60 място през 2016 г.), просперитет (от 51-во през 2015 г. на 57-мо място през 2016 г.) и правене на бизнес (от 38-мо през 2016 г. на 39-то място през 2017 г.), въпреки добрите ни макроикономически показатели. Някои държави, благодарение на правителства и социални партньори, договарят с взаимни отстъпки и компромиси по-привлекателна предприемаческа среда за инвеститорите – местни и чуждестранни. А у нас заради заиграване със синдикатите се увеличава по административен път най-ниското възнаграждение, вместо да се приеме механизъм за определянето му. Очевидно увеличението на минималната заплата е добре да се балансира с намаляване на данъците или осигуровките, плащани от работодателите, за да има краен положителен ефект.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей