Свързани новини

18.07.2016 12:14

4 години след атентата на летище Сарафово обвинителният акт вече е в съда

Видян 1312 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Днес се навършват 4 години от атентата на летище "Сарафово" в Бургас.

На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Подсъдими са Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан.

В памет на жертвите, днес в 17 часа, пред паметника им на морската аерогара, ще се проведе възпоменателна церемония. Очаква се за възпоменателната церемония да пристигнат родителите на загиналите Елиор Прайс и Маор Харуш, каза почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов, според когото церемонията ще е подобна на миналогодишната.

В 17:23 е точната минута на атентата. Така го правим, че да може в минутата на атентата да сме там и да правим церемонията. Умишлено се прави в този част, каза Мандов.

Специализираният наказателен съд трябва да обяви днес кой съдия ще гледа делото. Двамата обвиняеми ще бъдат съдени задочно и ще бъдат представлявани от служебни защитници. Въпреки многократните опити на прокуратурата, местонахождението на двамата така и не беше установено официално чрез механизма на международната правна помощ. Според журналиста Мохамед Халаф обаче: Единият е в Берут, в централата на Хизбула.

По неофициална информация, разследващите са стигнали до ливанска връзка в атентата по линия на Мелиад Фара, свързван с военното крило на "Хизбула". Фара, Хакан и загиналия при атентата терорист са учили в Международния университет в Бейрут. По делото има данни, че фалшивите паспорти на тримата са изработени на принтер именно в този университет.

Според посланика на Израел у нас Ирит Лилиан повдигнатите от българската прокуратура обвинения за атенатата показват решимостта на страната ни за активна борба с тероризма. Тя ще произнесе слово по време на възпоменателната церемония на летище "Сарафово".



Какво се случи преди четири години?

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си по нашето Черноморие, стана мишена на терористична атака. При кървавата атака загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и самият атентатор. При инцидента бяха ранени 35 души. Атентатът беше заклеймен от световните лидери и големите световни организации. Израелските официални власти обвиниха за атаката Иран и неговите помагачи от ливанската шиитска организация "Хизбула".

На 5 февруари 2013 г. след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента Росен Плевнелиев, бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов направи изявление, в което също посочи "Хизбула" като отговорна за атентата.


 


Източник: КРОСС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,