Свързани новини

15.06.2016 11:57

Къщи за 114 млн. крие ДФЗ, построени са незаконно с еврофондове

Видян 6898 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Тече трескава надпревара кой да бъде първият държавен чиновник, върху когото да се тества  по новия антикорупционен закон на Кунева. Засега в наддаванията между Румен Порожанов и Лазар Лазаров, шефът на Държавен фонд земеделие, заради чието управление Европа ни спря над 1 млрд. лв., които вероятно ще останат за сметка на българския данъкоплатец, води пред шефа на Агенция пътна инфраструктура, нашумял покрай скандала Агромах. Поне, ако съдим по последните разкрития за укриване на стотици къщи, уж за гости, но използвани за домове и вили от баровци, които са направени по селската програма от близки до Фонда главно в района на морето и Рило-Пиринския регион. Средната стойност на всяка е 267 777 лв. от джоба на работещия българин. Ето и разследването на Биволъ:



Почти половината къщи за гости, построени с европейски пари по ПРСР липсват в официалната информация на ДФЗ. Те не могат да бъдат открити в справките за разплатени проекти. Биволъ обаче установи собствениците на 287 „тайни“ къщи. Още 95 остават скрити за обществото.



Преди месец ДФЗ публикува неясен списък с къщи за гости, финансирани с европари. До този ход се стигна след изказване на министъра на земеделието, че по новия програмен период такива няма да бъдат финансирани щедро. Десислава Танева потвърди, че са намерени нарушения – някои от къщите не се ползвали по предназначение, а като лични вили. Списъкът на ДФЗ обаче не съдържа имена на бенефициентите и сумите, които те са получили, а само местонахождението на обектите, финансирани по Програмата за развитие на селските райони.



Биволъ поиска тази информация и получи отговор, че вече е предоставена на сайта на ДФЗ в два файла. Според отговора, подписан от Румен Порожанов там „може да бъде намерена горепосочената информация по всички мерки от ПРСР за цитирания програмен период, включително и за финансирането по м. 311 и м.312 къщи за гости.“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева