Свързани новини

07.06.2015 18:06

Искаме конкурс за нов шеф на БНБ

Видян 1856 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, която все още не се е научила да казва тъй важните за длъжността й думи „бюДжет” и „облИгации”, си позволи крайно неуместно да заяви: " Ако Искров не си подаде оставката до 19-и, лично ще го набия". Това ядоса управителя на БНБ Иван Искров. Малко по-късно от Централната банка изпратиха съобщение до медиите по повод изявленията и "опитите за упражняване на влияние върху независима институция от страна на председателя на Комисията по бюджет и финанси".

В него се казва, че Искров нееднократно е обявявал, че очаква постигането на политическо съгласие за избор на нов управител, като се следват законовите процедури в тази посока. "Никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от името на управителя на БНБ. Надяваме се, че извънредната енергичност и агресия на политиците ще се трансформира в обществено полезни и конструктивни действия", се допълва в съобщението.

Изборът на нов шеф на БНБ, който първо трябваше да стане веднага след избора на правителство на 7 ноември миналата година, после имаше краен срок до април, а последно – кой знае защо – до 19 юни, се оказа сложна задача. Причината е, че досега са известни само кандидати на един от най-големите длъжници на банковата система в България Иво Прокопиев, който сам признава 300 млн. лв. борчове на своите фирми. 

Никоя от партиите в парламента, не е съгласна със силовото налагане на въпросните номинации, особено след като 19 минути и други медии огласиха безрадостната им битност на мисионери в държавите Украйна и Молдова, които са във фалит.

Менда Стоянова се опита да заведе на крака при другите партии Димитър Радев, който е смятан за основен фаворит. Човекът, който се разполага като със свои без да има право на това „с колите на Кристалина Георгиева”, които са заплащани като покупка, персонал и поддържка от българския данъкоплатец, не получи подкрепа дори от членове на управляващата коалиция. Патриотите не го харесват, също така и АБВ, а реформаторите мълчат, защото ДСБ е „за”, а другите не, което  не е добър знак. БСП също не харесва номинацията, още по-малко пък ДПС. Вероятно само групата на олигарха Ковачки – БДЦ, може да подкрепи Радев срещу „връщане” на Общинска банка, владяна от него години наред с миноритарен процент до 2011 г., което е вредно и за София, и за ГЕРБ преди изборите. Видял накъде отиват нещата, даже Прокопиев през медиите си коментира, че „така не се прави”. 

В интервю в съботния 24 часа обаче Менда Стоянова, която не се отличава с особен такт и комуникативност, обаче говори за Радев като за избран  се опитва да наложи човек на Иво Прокопиев и Кристалина Георгиева – Димитър Радев. Тя внесе дори изменения в закона, за да бъде избран човекът, който също като управлавалите БНБ при банковите фалити от 1996-97 г. Тодор Вълчев и от 2014 г. Иван Искров, никога не е бил банкер. 

Вместо неумело да бърза, най-добре е управлението просто да направи конкурс за гуверньор на БНБ, който да бъде максимално открит и публичен. Ако не стане, носенето на вината и последствията ще бъде много тежко!  





Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови