Свързани новини

18.02.2015 15:51

БСП категорично против поемането на нов външен дълг

Видян 1394 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Парламентарната група на БСП Лява България Михаил Миков предложи да се удължи времето за дискусия в парламента по скандално големия външен дълг от 16 млрд. лв, с който управляващите искат да натоварят българския народ, посочват от партията.


Неговите мотиви бяха: „за да няма нощно „убеждаване” на отделни депутати и цели парламентарни групи”. Управляващите обаче отхвърлиха това предложение, за да могат да си осигурят повече време за подкрепа в пленарната зала.


Преди това депутатът от левицата Румен Гечев заяви, че цялата група ще гласува против този заробващ заем, защото няма информация за какво ще бъдат използвани парите, а управляващите лъжат с цифрите и нарушават закона. Той подчерта, че никой не е давал на правителството мандат да води преговори за 16 млрд. лв. външен дълг и припомни, че законите в България и в страните-членки на ЕС са категорични – дългът се определя за всяка отделна година. 


"Нормално ли е в бюджетна комисия да влиза предложение за 16 млрд. лв. външен заем без МФ да представи информация за какво ще бъдат използвани парите, кой ще ги харчи, какви са очакваните резултати, при каква лихва, какви са комисионните", попита риторично Румен Гечев. Той изтъкна, че не се знае и как са избрани посредниците. Гечев припомни, че избирането на посредници става с разпореждане от министъра на финансите, каквото няма публикувано на сайта на МФ. 


"Смущаващо е и че толкова важно решение се взима на коляно, с подпис на министрите и зад гърба на парламента, зад гърба на собственото правителство и се подписва споразумение в нарушение на Конституцията и законите", възмути се депутатът от левицата.


Гечев посочи, че разликата в числата на това, което искат управляващите да вземат като външен дълг и това, което е заложено в прогнозата на смото МФ от преди един месец е около 5 млрд. лв. 

"Нямаме никаква убедителна информация, че този огромен дълг трябва да бъде поет от българските граждани. Не знаем и до 30 години- кога точно ще бъде падежът на този договор", подчерта социалистът. Той попита как след месеци наред - изведнъж управляващите са видели струпването на дългове  през 2016г и 2017г.


Румен Гечев опроверга твърдението, че с новия дълг ще бъде изкупен стар дълг – по данни на БНБ към 31 декември 2014 г. външният дълг е 7 млрд. евро, на 15 януари 2015 г. са изплатени 1,5 млрд. лв. и остават около  5 млрд. евро.  


"До преди година и половина делът на външния дълг на България от БВП на страната беше 17-18 %. В прогнозата за 2015 г. е заложен 27,4%. През 2017 г. изведнъж се появява това, което ГЕРБ иска - 32%. Ако е вярно, че ще плащате стар дълг, то би трябвало процентът му от БВП  да намалява", изчисли Гечев. Той заяви, че не само, че се удвоява българският дълг, че се нарушават Конституцията и законите, но тези пари не отиват за инвестиции в българската икономиката.


„Някой иска да няма никакви реформи, никакъв икономически растеж, но да си купи политическо бъдеще с милиарди левове и да се представи добре на предстоящите местни и президентски избори, а българския народ кучета го яли”, заключи Румен Гечев. 


Депутатът от БСП Чавдар Георгиев попита на какво основание министър Горанов е сключил тези договори и заяви като юрист, че те са недействителни. Той обясни, че договорите за този външен дълг са сключени зад гърба на НС и на парламента и са в нарушение на Конституцията и законите. По думите му това трябва да се стане ясно, за да знаят и контрагентите. 


Георгиев подчерта, че не е спазена Конституцията чл. 84. 9 за даване на предварително съгласие за сключване на договори за държавни заеми; не е спазен Законът за държавния дълг и Законът за международните договори, изискващи такива договори да се подписват само след решение на МС; в Закона за бюджета за тази година има ясно определен лимит на държавния дълг; няма решение на самия МС, с което Горанов да е упълномощен да преговаря за заем от 16 млрд. лв., а само за 3 млрд. лв.    


"За управляващите десни правовата държава, върховенството на закона и защитата на държавния интерес не значат абсолютно нищо", категоричен бе Георгиев. Той подчерта, че един човек с минимална работна заплата трябва да работи 5 години, за да плати своя дял от 10 000 лв, които се падат на глава от населението за изплащане на този заем.



Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева