Свързани новини

05.03.2014 12:25

Заводът за боклук готов през 2015 г.

Видян 1338 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В края на април и началото на май започва строителството на последните инсталации на завода за боклук. Работният проект вече е готов 90%,  , съобщи зам.-кметът Мария Бояджийска. В момента са в ход уточнения на техническите детайли между експертите на общината и представителите на изпълнителя - гръцкият консорциум "Актор-Хелектор"  Процедурите най-вероятно ще отнемат месец и половина - два. Така реалното строителство ще може да започне до края на май. Според договора, срокът за проектиране и строителство е 19 месеца, т.е. заводът ще трябва да бъде завършен до юли 2015 г. Според експерти, строителството може да приключи дори преди тази дата, тъй като по график само проектирането трябваше да отнеме 9 месеца, а реално ще бъде извършено за 5.


Столичният завод за боклук е сред най-модерните екологични проекти в Европа. Вече две инсталиции от него бяха построени. Това е зелен проект, при който от отпадъците се произвежда електричество, което напълно задоволява нуждите на самите съоръжения и остатъкът от енергия влиза в мрежите на града, обясни кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред 19 минути.  Инсталациите за преработка за биологични отпадъци вече е в пробна експлоатация, добави тя. Първите тонове компост вече са произведени, а общината ще използва биотора в парковете. Интерес за покупка на компост имало и от страна на частни фирми.


Предприятието за преработка на сметта ще струва около 213 млн. лв. Безвъзмездното финансиране е осигурено от фондове на ЕС. Преработката на тон отпадък ще струва на общината 60,69 лева.


Заводът за боклук е част от цялостната система за обезвреждане на софийските отпадъци за 346 млн. лв. От тях 84.26% е безвъзмездната помощ от ЕС, а останалите финансиране от Столична община.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец