Свързани новини

30.09.2013 10:13

Фандъкова: С това правителство не винаги се получават нещата

Видян 1769 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Как се управлява София в контекста на кабинета Орешарски?

Безспорно София като столица на България и най-големият град винаги е изправена пред много предизвикателства, когато има подобна активност, вече над 100 дни протести. В същото време София си има своите проблеми и ние имаме своите задачи. Най-важно е да следваме плановете, естествено да реагираме адекватно на предизвикателствата, но в същото време да следваме своята работна програма и своите графици, за да може да изпълняваме ангажиментите, които сме поели пред гражданите. Това е третото правителство, с което аз работя, правя срещи, когато е необходимо с министрите, с министър председателя, за да можем да гарантираме решаването на проблемите на града. Не бих казала, че винаги е лесно – аз подхождам със сериозни аргументи - понякога се получава по-лесно, друг път се убеждаваме по-дълго време.

Влизането с взлом в апартамента Ви акт за сплашване ли беше?

Аз нямам охрана от НСО, имам предоставен автомобил на НСО в рамките на работния ден. Трудно бих се уплашила от подобно нещо. Според мен не е заплаха, а е едно от обичайните неща, които за съжаление се случват с почти всяко семейство в България, а именно влизането и кражбата на ценни за хората и за душата им предмети.

Как коментирате протестите?

Това едва ли е най-важният проблем, София винаги е била центърът, в които гражданите изразяват своите позиции, както в една, така и в друга посока. Това е голямото предизвикателство да направим така, че да можем да осигурим възможност гражданите да изразяват своите позиции, в същото време и градът да продължава да работи.
Топлофикация София ли е проблем №1?
Още през месец март тази година предложих на Министерството на икономиката пакет за промени в нормативната уредба. От това, което виждам сега, в навечерието на отоплителния сезон, не съм оптимист, че нещо съществено ще се промени. 

Разкажете за срещата с еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хаан...

Обсъдихме изпълнението на основните проекти на Столичната община през настоящия програмен период, както и подготовката за проектите за следващия - 2014-2020. Един от важните проекти за следващия програмен период е именно изграждане на инсталация в Топлофикация София.

Изпълнението на двата участъка по метрото: бул. Цариградско шосе – Летище София и Младост – Бизнес парк София как върви?
 
Трябва да бъдат готови в началото на 2015, работи се усилено, както под земята, така и вече се работи върху един участък от булевард в кв. Дружба.

Транспортът и екологията ли с априоритети?

Нашите основни проекти са насочени към екологията, за това имаме сериозна подкрепа от ЕК. В момента изпълняваме първия етап на интегрирания проект за градски транспорт, все още хората не го виждат, но сме на финала, защото имаме договори за доставка на 50 нови тролейбуса – пролетта започват да идват.

А застрояването?

Моят подход е да се търси решение, смятам, че съм показала, че моята важна задача е да запазим максимално зелените площи и градинките навсякъде. Разбира се, според законодателството на България, ние не можем да нарушаваме законите. 

Кога заводът за боклук ще престане да бъде само проект?

Този проект трябва да случи още в този програмен период. Имаме осигурено финансиране, първите 2 инсталации са изградени. Имаме новото депо за отпадъци, изцяло по европейските изисквания. В момента рекултивираме старите депа на София.
Отпадането на проекта за предучилищно образование за 4-годишните Ви е болка, защо?

По отношение на 4-годишните бих казала, че е възможна дискусия. По отношение, обаче, на 5- и 6-годишните това е категорично недопустимо.  Министърът на образованието каза, че не бива да се разсъждава изобщо на тази тема, защото е създадена нужната организация. Така е, но само дори в големите градове, каквато е София, този проблем намери решение – децата са прибрани в детски градини, в училища при подходящи условия.



Столичният кмет в интервю с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2".               
        



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей