Свързани новини

19.07.2013 11:35

Детройт обяви банкрут

Видян 1575 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един от символите на американската индустриална мощ – Детройт, вече е най-големият град в САЩ, който обяви банкрут, съобщават световните агенции.


От години финансите на града са в плачевно състояние, а населението трайно се стопява заради липсата на работни места. Това доведе до разруха в цели квартали и засилване на престъпността, отбелязва АП.


Молбата за защита от кредитори изправя Детройт пред сериозни предизвикателства. Може да се очаква, че ще последват съкращения на общинските служители, да започнат да се продават активи, да се повишат местните данъци и такси, както и да спрат да се изпълняват основни услуги за населението, за които бюджетите и без това са достатъчно свити.


“Само един възможен път предлага изход”, посочва губернаторът Рик Снайдър в писмото, с което одобрява обявяването на банкрут. “Гражданите на Детройт заслужават ясен път извън цикъла на постоянно свиване на услугите. Кредиторите на града, както и служителите, заслужават да знаят какво може да им се обещае и да се изпълни. Единственият начин това да се случи е радикално преструктуриране и преосмисляне на тежестта на невъзможните задължения”, допълва той.


За 10 години (от 2000 до 2010 г.) Детройт се е стопил с 250 хил. души. Ако през 50-те години на миналия век населението на града нарасна до над 1,8 млн. души, в момента то е малко над 700 хил. Голяма част от средната класа, както и бизнесът, напуснаха града, а с тях си отидоха и сериозни данъчни постъпления.


Кевин Ор, който през март беше назначен за специален финансов управител на Детройт, не успя да постигне споразумение с кредиторите, за да улеснят финансовото преструктуриране. Ако заявлението за банкрут бъде одобрено, градските активи може да бъдат продадени, за да удовлетворят исканията им.


Ор вече има опит, тъй като представляваше автомобилния производител Chrysler по време на успешното преструктуриране на компанията. Екипът му изчислява, че Детройт не изпълнява необезпечени задължения за над 2,5 млрд. долара, за да запази “свежи пари” за полицията, пожарната и други обществени услуги. Дефицитът в местния бюджет надвишава 380 млн. долара, а дългосрочният дълг се изчислява на между 17 и 20 млрд. долара.


Решението на Кевин Ор да подаде молба точно сега вероятно е повлияно от съдебните искове, които общински служители и пенсионни системи подадоха, за да предотвратят одобряването на фалита от Рик Снайдър. Опасенията им са, че фалитът може да доведе до промяна на пенсионните обезщетения, които по принцип са гарантирани.


Със сигурност обаче банкрутът ще накара малкия и среден бизнес да преосмисли присъствието си в района. Засега поне от General Motors, които също преминаха през преструктуриране и процедура по защита от кредитори, заявиха, че ситуацията няма да се отрази на дейността на компанията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци