Свързани новини

27.09.2012 11:26

Бойко Борисов: Ще победим енергийната зависимост

Видян 1485 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че страната ще победи енергийната зависимост. В интервю за „Евронюз” той посочи, че правителството подкрепя проектите „Южен поток” и „Набуко”. Премиерът засегна и темите за Шенген и корупцията. Миналото ми е прекрасно, каза още той.


Премиерът обяви, че България сътрудничи на Европейската комисия в нейното разследване по отношение на руската газова компания „Газпром”. "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предоставили всички необходими документи на комисията преди няколко месеца.


Междувременно ние си научихме урока, посочи премиерът и обясни, че се изгражда газопроводът с Румъния, а този с Гърция е в много напреднал стадий и ще бъде напълно готов след месец или два. Предстои стартирането на строителството на интерконекторната връзка с Турция и връзката със Сърбия.


Борисов обаче подчерта, че това не са единствените варианти за постигане на по-голяма енергийна независимост на България от руския газ.


Той открои ролята на залежите на петрол и природен газ в Черно море за диверсифицирането на енергийните доставки.


„Уверен съм, че България успешно ще диверсифицира своите енергийни доставки в рамките на три или четири години”, каза Борисов. На въпрос за влиянието на икономическата ситуация в Гърция върху българската икономика, той заяви, че Гърция е добър съсед на България. ЕС обаче е много строг към България и Румъния, а много толерантен към Гърция и сега всички страдат заради тази толерантност.


Борисов припомни, че през последните три години България е извършила пенсионна реформа, увеличена е възрастта за пенсиониране и са замразени пенсиите и заплатите. Той подчерта, че бюджетният ни дефицит в момента е 1.2% от БВП, а инфлацията е 0%. по думите му единствените други страни в Европа с подобни икономически успехи са Дания и Финландия.


Борисов потвърди, че страната ни няма желание да се присъедини към еврозоната точно в този момент, макар да е изпълнила условията за това. Според него не е честно най-бедната от страните в ЕС да се присъедини към еврозоната и да плаща за нации, които показват по-небрежно поведение.


Премиерът заяви още, че българската граница изпълнява критериите за Шенген.


„По отношение на Шенген, това, което е добро за България, е, че страните-членки на ЕС знаят, че нашата шенгенска граница е по-добре охранявана от тази в техните страни. Вашите граждани могат да спят спокойно, българската шенгенска граница е охранявана стриктно”, заяви премиерът.


„Огромни количества наркотици са заловени в България, тонове кокаин – единия ден 20 тона хашиш, другия ден 40 тона кокаин, на следващия ден три тона кокаин, всичко това прави стотици тонове наркотици, това само в рамките на няколко месеца. Това е доказателство, че ние не просто говорим за мерки, с които да се справим с наркотрафикантите”, каза Борисов, цитиран от "Фокус".


Коментирайки критичния доклад на Европейската комисия за България, който гласи, че страната не се справя ефективно с корупцията на високо ниво и организираната престъпност, той заяви: „Ако се вгледаме в насоките за прозрачността на обществените поръчки, България се справя много по-добре от други европейски страни. По отношение на престъпните банди, техните босовете са или задържани, или се издирват от Интерпол с червена бюлетина”.


"Имам прекрасно минало. Това са също измислици на Станишев и компания. Всеки мой ход и действия са прозрачни и не завися от никого", отговори премиерът на въпрос: "Преходът в България беше много труден, имате много колоритно минало. Познавате ли лично някого, свързан с организираната престъпност?", цитиран от "Дневник".


Преди време Борисов вече определи като „идиотщини и лъжи” публикации в чужди медии, в които се говори за съмнения, че премиерът е имал тъмно минало и връзки с подземния свят.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови