Свързани новини

11.09.2012 11:43

Атомстройекспорт увеличи иска си към НЕК на 1 млрд. евро

Видян 1534 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Атомстройекспорт увеличи иска си към НЕК по проекта за изграждане на двата енергоблока на АЕЦ “Белене“ на 1 млрд евро, съобщиха от пресцентъра на руската компания, цитирани от БГНЕС. Първоначалният иск на руската страна бе за 58 млн. евро.

На 10 септември 2012 г. ЗАО "Атомстройекспорт" увеличи иска си към Националната електрическа компания на България (НЕК ЕАД) по проекта за изграждане на двата енергоблока на АЕЦ "Белене" по делото, намиращо се за разглеждане в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж, съобщават от компанията. 


В края на март икономическият министър Делян Добрев обяви, че руският строител на атомни електроцентрали „Атомстройекспорт” няма да търси компенсация от България, след като София се е отказала от плановете си строежа на АЕЦ „Белене”. Тогава от БСП предупредиха, че искът на руската страна може да стигне 1 млрд. евро.


Националната електрическа компания (НЕК) пък е внесла насрещен иск в Арбитражния съд в Женева срещу руската компания "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене" за 61.8 млн. евро за продадено старо оборудване в "Белене", което вече е инсталирано в руска ядрена централа. 


Увеличението на иска е във връзка с това, че в настоящия момент проектът беше прекратен предсрочно от правителството на България, изтече срокът на действие на Споразумението от 29.11.2006, а НЕК ЕАД продължава да отказва да компенсира ЗАО "Атомстройекспорт" за понесените загуби и щети. В тази връзка, искът на ЗАО "Атомстройекспорт" включва стойността на всички дейности по проекта, стойността на оборудването на удължения цикъл на изработване (ОДЦИ), щети и др. Общата сума на увеличения иск е не по-малко от 1 млрд. евро. 


"Атомстройекспорт" в течение на 2008-2010 г. е дало заявки в руски предприятия за изработване на различно оборудване, в това число и оборудване за удължения цикъл на изработване му, срокът за производство на което е от 6 месеца до 3 години. По-специално, руските производители са завършили работата по изработването на корпуса на реактора и вътрекорпусните устройства. Работата по втория корпус е на завършващ етап, проведени са хидроизпитания на корпуса на реактора и на горния блок за 2-ри енергоблок, изработени са резервоарите на системите за аварийно охлаждане на активната зона, компенсаторите на налягането, парогенераторите, шлюзите за персонала. 


По-голямата част от оборудването е изработена, приета от съвместната българо-руска комисия и досега се намира в складовете на предприятията поради отказа на НЕК ЕАД да го приеме. Изпълнен е и обемът на проектните работи по устройството за локализация на стопилката на активната зона, по херметичните шлюзове, претоварващата машина, турбоагрегатите и друго оборудване от удължения цикъл на изработване (ОДЦИ). Освен това ЗАО "Атомстройекспорт" е обезпечило поръчката на ОДЦИ за сметка не само на аванса, получен от НЕК ЕАД, но и с кредитни средства. 


По искане на Агенцията за ядрено регулиране на България, след аварията в АЕЦ "Фукушима", бяха разработени стрес-тестове на проекта в съответствие с нормите на МАГАТЕ. Те бяха разгледани от експерти на МАГАТЕ от гледна точка на съответствието на проекта по всички "постфукушимски" изисквания за безопасност и получиха положителна оценка. 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева