21.01.2017 09:01

Гъвкаво соларно стъкло произвежда ток и се извива като лист

Видян 1536 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гъвкаво соларно стъкло, което произвежда електричество и може да се извива като лист, създадоха SolarWindow.


Младата фирма неотдавна влезе в заглавията със своята забележителна разработка – тънко като лист хартия соларно покритие за стъклени повърхности, което може да генерира енергия. Това стана в края на 2016 г. Сега същите изобретатели са направили още една крачка напред с нов вид вид гъвкаво стъкло, което генерира чиста енергия. Фирмата е разработила ултратънко соларно стъкло, което може да се използва за прозорците на небостъргачи, коли, та дори самолети. И навярно това би могло напълно да промени начина, по който произвеждаме слънчева енергия.


SolarWindow са създали революционното гъвкаво стъкло чрез нанасянето на своето течно покритие за производство на енергия върху специално пластично стъкло Corning Willow Glass, след което са ламинирали продукта, симулирайки температурите и високото налягане, което комерсиалните производители използват за производство на обикновеното, старо бяло стъкло. По този начин са успели да произведат стъклен слой, който отново е тънък като лист хартия, но все пак генерира електричество.


Амбицията на SolarWindow е да промени разбирането за стъклото и да преобрази големите сгради и небостъргачи, превръщайки ги в супер-зелени “вертикални електрически генератори”. Това ще позволи на сградите да генерират собствена чиста енергия, просто докато стоят под слънцето, което те и без друго правят. Но далеч не само сградите ще се възползват от новата разработка. Гъвкаво и извиващо се, новото стъкло може да се използва за коли, лодки, камиони, автобуси, самолети.


Гъвкавото стъкло на SolarWindow се разработва в рамките на проект на име „Кооперативно споразумение за изследвания и разработки“ съвместно с Националната лаборатория за възобновяема енергия на правителството на САЩ. То все още не е готово за комерсиални реализации. Точно това обаче е крайната цел.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови