29.11.2016 10:03

Хибриден слънчев панел осигурява ток и топла вода

Видян 3598 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Японски специалисти създадоха термоелектрически хибриден слънчев панел, способен да произвежда електричество и топла вода. Системата е дело на организацията за нови енергийни разработки NEDO и частната компания Nisshinbo Mechatronics, съобщава Technes.bg.


Партньорите в проекта вече изпитват новата технология. Твърди се, че панелът постига 15,5% ефективност при използване на слънчевата енергия за ток и 62,5% за топла вода, съобщи агенция Nikkei.


Тестовата инсталация включва 140 панела, всеки от които с електрическа мощност 160 вата. Един такъв панел се състои от 36 клетки, направени от монокристален силиций.


За нагряване на водата се използва полиетиленова тръба с дължина 40 метра, разположена спираловидно под панела. Тръбата има специално покритие с функция за преобразуване на дължината на светлинната вълна, което измества инфрачервеното излъчване на слънчевия спектър в далечната инфрачервена област за лесно за поглъщане от водата.


Изпитанията с цел оценяване на надеждността и ефективността на панела ще продължат до февруари 2017 г. През това време разработчиците ще се опитат да намалят производствената себестойност на панелите, за да ускорят комерсиалната реализация на технологията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци