06.01.2016 10:33

Hubble видя сливането на две галактики

Видян 2173 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Телекопът Hubble е заснел сливането на две галактики, под въздействието на гравитацията, пише CNET.  В резултат се е образувала нова галактика, наречена NGC 6052.
  NGC 6052 е странен миш-маш от звезди. Американската Национална космическа агенция (NASA) описва формата й като „хаотична“. Процесът на сливане изхвърля някои от звездите от обичайните им орбити и ги изпраща на безкрайни космически обиколки в нова посока. Галактическата каша в NGC 6052 все пак няма да продължи вечно.


„В крайна сметка тази нова галактика ще улегне в стабилна форма, която може да не прилича на никоя от двете първоначални галактики,“ отбелзва NASA.
Двете сливащи се галактики са предмет на научен интерес от години. Изследване, публикувано през 1969 година, се спира на необичайната структура и неправилна форма на NGC 6052. NASA посочва, че първоначално галактиката е била класифицирана като една анормална галактика, но по-задълбочени проучвания са разкрили двойнствената й природа.
Hubble е съвместен проект на NASA и Европейската космическа агенция (ЕКА). Космическият телескоп, изведен в орбита през 1990 година, е изпратил някои от най-впечатляващите изображенията за времето си, включително прочутото „Стълбове на сътворението“ – драматична фотография на мъглявината М16.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които