31.07.2015 17:55

Пекин - домакин на Зимната олимпиада през 2022-а

Видян 775 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пекин спечели домакинството на Зимната олимпиада през 2022 г. и стана първият град, завоювал право да организира летни и зимни олимпийски игри.


 


Китайската столица, считана предварително за фаворит, бе предпочетена пред другия кандидат - столицата на Казахстан Алмати, по време на тайно гласуване на 128-тата сесия на Международния олимпийски комитет (МОК) в Куала Лумпур, предаде Reuters.


 


Пекин спечели с 44 срещу 40 гласа за Алмати. Първоначално делегатите трябваше да гласуват електронно, но заради повреда в системата бяха принудени да дадат своя глас на хартиени носители. Победителят бе обявен лично от президента на МОК Томас Бах в 17.57 ч. местно време, след което китайската делегация, в чиито редици бе бившата звезда от НБА Яо Мън, изпадна в екстаз.


 


Преди гласуването за домакин на Зимна олимпиада 2022 членовете на МОК избраха швейцарския град Лозана за домакин на Зимната младежка олимпиада през 2020 година. Лозана спечели в конкуренцията на румънския град Брашов.


 


Състезанията в китайската зимна олимпиада ще се проведат на три места: в центъра на Пекин (церемония по откриване, фигурно пързаляне, шорттрек, хокей, кърлинг и бързо пързаляне с кънки), северозападната китайска провинция Янцън (алпийски ски, бобслей, скелетон) и в град Чжанцзякоу (ски бягане, ски скокове, биатлон, фристайл, сноуборд).


 


Пекин бе домакин на Лятната олимпиада през 2008 година. Китайската столица е първият град в олимпийската история, който след лятна олимпиада ще домакинства и зимни игри. Така три поредни зимни олимпиади ще се проведат в Азия - в южнокорейския град Пьонгчан през 2018 г., в Токио две години по-късно и в Пекин през 2022 година. Основното предимство на китайската кандидатура бе, че Пекин вече има голям опит в организацията на големи събития. За зимните игри е планирано да се ползват шест големи зали, които са били построени още за Лятната олимпиада през 2008 година. Въпреки това кандидатурата бе доста спорна. В китайската столица почти не вали сняг, а за организирането на подобни зимни игри трябва да бъде произведено огромно количество изкуствен сняг. Това означава високи разходи, но също и намеса срещу природата. Освен това Китай е критикуван заради нарушаване на правата на хората, но това важи и за другия кандидат - Казахстан.


 


Преди началото на кампанията за избор редица заинтересовани градове изтеглиха кандидатурите си. Освен германският Мюнхен първоначално кандидати бяха и Граубюнден в Австрия, както и столиците на Норвегия и Швеция Осло и Стокхолм. Сред основните причини за отказите са високи разходи или ниска подкрепа сред обществото.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион

Този ден предлага възможности за интензивни емоционални преживявания

Този ден предлага възможности за интензивни