01/02

Свързани новини

12.09.2019 11:39

Всяко море има свой цвят, показва новият Айвазовски

Видян 2144 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сергей Темерев е сред 16-те световноизвестни майстори на акварела в международната изложба, организирана от галерия Нюанс на ул. Денкоглу в София:


Рисувате предимно море, Вие ли сте новият Айвазовски?


Не бих казал, че съм новият Айвазовски, но всички руски художници сме наследници на едно наследство, важна част от което е и той, който толкова много е направил за националния ни пейзаж.


 


Ще изчезне ли пейзажът с развитието на дигиталната фотография и фотошопа, когато всеки щрака неуморно "картинки" със смартфона си?


Смартфонът е благо - колкото повече го използват хората, толкова повече трупат виждане и култура за пейзажа. Освен, че е най-добрият тефтер. Давам пример със себе си - ето, бях във Флоренция, направих 2 картини и не знам колко снимки със смартфона си. А пейзажът няма да изчезне, тъй като не всичко може да се предаде със смартфон. 


 


Като се връщам на Айвазовски, и той като Вас рисува морето на Петербург... Вие защо се насочихте точно към маринистиката?


Израснах край Азовско море, където отдавна не съм бил. От 1978 г. съм на Балтийско море - живея във Виборг, а работя в Петербург. Но обичам морето и в Швеция, Хонконг, Владивосток.


 


Кое е най-красивото море, което сте виждали?


Всяко море е различно по цвят и по впечатлението, което оставя. А морето пък е различно от океана. Неотдавна бях на Атлантика, в Астурия. Казват, че там има два вида време: дъжд и вятър... 


 


В рисуването не е ли точно лошото време най-хубавото време...и да се върнем на различните цветове на различните морета... 


Азовско море например е с жълтеникав оттенък. То е топло не само по температура, но и по цвят, толкова е спокойно. Атлантикът при Астурия пък е с благородно сив цвят и никога не престава да има собствен звук. Балтика при Швеция е с дълбоко син нюанс и с толкова зелени водорасли. А при Петербург същото море е непрозрачно, с оттенъци на стомана. В Италия много харесах морето на Спиралонга, на 40 км северно от Соренто, където има


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне