Елате с Viasat Nature всеки делничен ден от понеделник, 6 март в 19:00 ч. и изследвайте непроучените части на Европа

Свързани новини

07.03.2023 13:56

Viasat Nature представя Дивата природа на Европа

Видян 567 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Елате с Viasat Nature всеки делничен ден от понеделник, 6 март в 19:00 ч. и изследвайте непроучените части на Европа. С премиерата на втория сезон на „Дивата природа на Европа" бродим из красивите планински вериги на Британските острови и скандинавските държави и надникваме също зад завесата на живота на мускусния бик, муфлона и други рядко срещани същества от този континент с пребогато разнообразие. Вторият сезон представя някои от най-редките, най-силните и най-очарователните животни в Европа; ще видим перспективата на животните в един свят, в който човечеството бавно започва да осъзнава, че трябва да направи промени, за да се запази природата и за да се осигури бъдеще за следващите поколения. Всеки от четирите епизода се фокусира върху едно животно – мускусния бик, глухаря, златистия чакал и муфлона – и представя в невероятни детайли техния начин на живот, нужди и местообитания.


Какви са предизвикателствата за тях в променящия се свят, как им влияе изменението на климата и как защитават територията си от човешкото въздействие? Първият епизод от поредицата проследява най-древното и величествено животно на континента: мускусния бик. Смятани за последните оцелели от ледниковия период, преди хиляди години тези животни са бродили из нашите пейзажи заедно с мамутите. В наши дни единствените останали стада живеят в Скандинавия: в националния парк Dovrefjell в Норвегия и областта Härjedaalen в Швеция еколози са създали развъден център за подпомагане на дивата популация. Вторият епизод изследва глухаря, един от най-застрашените видове птици в Полша, с приблизителна популация от 380-500 индивида в четири изолирани района. Но и тук историята започва в далечния север на Европа, където биолози залавят диви животни в централна Швеция и ги отвеждат в Германия. В природния парк Niederlausitz тетревът се въвежда отново в район, който доскоро е доминиран от добив на въглища.


В третата част на фокус е златният чакал – срамежлив хищник, чиято територия е била Балканите и по-южните райони. Животните се са се разпространили на север към Унгария и Германия и учените ги следват, за да разберат защо. Последният епизод представя рядък обитател на средиземноморските планини: муфлон, идващ от Корсика, Сардиния, а и Кипър. От 20 март пък в други четири епизода всеки понеделник от 21:00 часа пътуваме от джунглите на Коста Рика до тропическите гори на Британска Колумбия, където британският биолог Патрик Арий разкрива сложната мрежа от взаимодействия, от най-малките същества до най-могъщите месоядни животни на планетата, като същевременно изследва как всяко смущение в една екосистема може да има дългосрочни последици за тези видове. Следвайки известния британски биолог и изследовател, докато пътува по света, „Дивият свят с Патрик Арий" отвежда зрителите на мисия, целяща да отговори на някои големи въпроси за нашия огромен природен свят. От джунглите на Коста Рика до тропическите гори на Британска Колумбия, Патрик разкрива сложната мрежа от взаимодействия, които свързват най-малките същества с най-могъщите месоядни животни на планетата; същевременно Патрик изследва как всяко смущение в една екосистема може да има дългосрочни последици за тези видове. Патрик Арий се обединява също с местни активисти и изследователи, разкриващи вдъхновяващи истории за биоразнообразието и възстановяването на околната среда.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева