Филмът е част от „Сезона на Рим“ по Viasat History, който започва от 6 май, петък, с филма в две части „Безмилостната война на Цезар“

Свързани новини

28.04.2022 15:04

Viasat History ни потапя в Бая - Атлантидата на Рим

Видян 1466 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Простиращ се на площ три пъти по-голяма от Помпей, на 15 км от Неапол, някога блестящият град Бая – е считан за най-луксозния курорт на древния свят около 100 г. пр. Хр. Днес, обаче, Бая е най-големият потопен под вода археологически комплекс, а символите на красота и грях бавно продължават да пропадат под повърхността на морето. В специален документален филм Viasat History ще покаже ексклузивен поглед към комплекса и работата по него – с „Бая – Атлантидата на Рим“ на 20 май, от 22:00 часа.


 


Филмът е част от „Сезона на Рим“ по Viasat History, който започва от 6 май, петък, с филма в две части „Безмилостната война на Цезар“ – за неумолимият стремеж на Юлий Цезар към властта, който го изправя срещу могъща сила - закалените в битки племена на Галия, които някога са бродели из Франция. Сгушена в центъра на залива Позули, Бая е заобиколена от една страна от пристанище Путоли  (древно Позули), а от другата - от порт Капо Мисено. И двата обекта имат огромен престиж – единият възлов център на римската търговия, способен да приеме над 1000 кораба на година, с цел да осигури храна и ценни стоки от екзотичния Изток на столицата, другият – приютявал имперския флот, защитаващ интересите на целия залив.


 


Разкошни сгради, монументални СПА комплекси и публични домове, посещавани от богатите курортисти, се появяват. Не случайно императори като Цезар, Нерон, Марк Аврелий и Адриан също разполагат имперските си имения тук, за да избягат от забързания ритъм на столицата. Затова не е странно, че в Позули се появява амфитеатър дълго преди най-известният Колизеум – в Рим. Но толкова много блясък трябва да има и тъмна страна...Цялата област на Флегрейските полета е „коркова тапа“ на супер-вулкан, един от най-опасните в света. Бая се наслаждавала на блажените топли води без да си дава сметка, че тази панацея ще се превърне в причината за бавното й изчезване под повърхността на морето.


 


Днес потопените останки са защитени от археологически парк, който е дестинация за нов вид подводен туризъм. Силата на водата, обаче, уврежда древния обект и група учени и техници са се обединили, за да опазят каквото е останало.  Реставраторите от Централния институт за възстановяване на италианското наследство използват напредничави техники и хидравличен хоросан, изпитан в лабораторни условия. В хода на възстановяването, биолози събират проби, за да разберат как да забавят разпада на потопените структури. Архитекти и археолози картографират и изучават обекта, който сега е оставил всичките си тайни и чудеса на морското дъно. Досега само 30% от съкровищата му са разкрити.


 


 


Този филм улавя забележителната работа на реставраторите, но също реконструира живота, историята и тайните на потъналите Бая, Позули и Мисено – някога луксозната и разгулна столица на Римската империя. „Бая – Атлантидата на Рим“ дебютира ексклузивно за Централна и източна Европа по Viasat History на 20 май, петък, от 22:00 часа.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на