17.02.2015 14:09

Уникална тибетска лечителка приема в София

Видян 5412 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Джампал Салдон е родена в малкото бутанско селце Таши Янгци през 1980 г. На 12-годишна възраст става монахиня в Бутан. През 1999 година, заминава за Дерадун, Индия, за по-нататъшно обучение, а 4 години по-късно се установява в Дарджелинг, за да учи тибетска медицина. Обучава се 6 години, след което практикува 2 години под ръководството на опитен тибетски лекар. През 2011 година започва да води лекции в институт по тибетска медицина Чагпори (отново в Дарджелинг). През 2013 година се завръща в Дерадун, в манастира Сакя и прилежащата болница, където служи и работи в момента.


Тя е в България и ще консултира пациенти в рамките на 1 месец – до 7 март, в център GreenHealth, София. За повече информация и записване: тел: 02/442 5618, GSM: 0887197212 


Първото, което ни поразява при срещата с доктор Салдон, е лъчезарността й. Усмивката й влиза в стаята преди нея: 


На какво те научи монашеският живот? 


От практическа гледна точка, на първо място ме научи как да чета и да пиша на тибетски език. Имаме часове по граматика и будистка философия. Учим също английски и индийски. Важна част от обучението са правилата за провеждане на различни ритуали в манастира. След време част от монахините искат да задълбочат познанията си за тибетската будистка философия. Минава се на следващото ниво, наречено ше-да, в което се навлиза още по-надълбоко в граматиката и философията. Част от монахините обаче остават в манастира и правят ритрийти. 


Основното, на което учи монашеският живот, е как да не се привързваме към светския живот. Ние трябва първо да повярваме в тази идеология, след което полагаме обети. Ние вярваме в кармата и в следващ живот, и че няма смисъл да водим светски живот, тъй като той носи много страдания. Учим се, че всичко, което правим, трябва да го правим в името на другите хора.  


В България си вече от седмица, какви са впечатленията ти? 

 

Много е студено :). Шегувам се :). Чувствам се много добре, тъй като всички са много приятелски настроени към мен. Не се чувствам самотна в никакъв случай.


Как се лекува черногледство? 


Няма рецепта. Бих могла да дам само съвет. Не бива да бъдем черногледи, тъй като никой от нас не знае какво ще се случи утре. Трябва да живеем в настоящето. Ако започнем да се тревожим прекалено за бъдещето, тогава не можем да бъдем щастливи днес. Както е казал Далай Лама: "Има само два дни в годината, в които нищо не може да се направи. Единият се нарича вчера, а другият - утре. Днес е точният ден да се обича, да се вярва и най-вече да се живее." 


Каква е твоята рецепта за щастлив и спокоен живот? 


Основното е да си доволен от това, което имаш. От момента, в който започваш да искаш повече и повече, започва страданието. 


Напоследък много се говори за конфликта между исляма и християнството. Какъв е твоят съвет за съжителство между различните религии? 


Всяка религия има една цел – да бъдем щастливи, да живеем мирен и спокоен живот. Но всичко зависи от последователите. Когато те са настроени агресивно, тогава възникват конфликти.  


Как да бъдем по-толерантни към другите? 


Най-важното е да се опитаме да контролираме гнева си. Ако в дадена ситуация не можем да се контролираме, тогава по-добре да я напуснем, тъй като агресията неминуемо ще доведе до лоши действия.


Какво да очаквате при първата си среща с Д-р Джампал?


Според тибетската медицина здравето на хората се поддържа от баланса на три природни конституции – вятър, жлъчка и слуз, като за всеки човек тази комбинация е уникална. Когато балансът между трите доши е нарушен, човешкото тяло се разболява. За да определят състоянието на пациента, тибетските доктори прилагат серия от методи, сред които пулсова диагностика, диагностика по урината, обследване на тялото за външни признаци на заболяванията и интервю. С какво се храните, спите ли добре, сънувате ли кошмари, ще бъдат само част от въпросите, които ще ви бъдат зададени по време на консултацията с тибетски лекар.

 

За да се приведе тялото в баланс и за да се помогне на уравновесяването на трите жизнени начала, тибетската медицинска практика препоръчва определен начин на хранене и поведение, като в допълнение се предлагат препарати на билкова основа и терапевтични масажни процедури (масаж Ку-Ние).

 

Например, ако имате излишък на вятър, то ще ви бъде препоръчано да стоите на топло, в компанията на приятели и приятна музика, както и да не извършвате усилени физически упражнения, дори и да говорите на гладен стомах.

 

Тибетската медицина се занимава с всякакъв тип болести, като е особено ефективна при различни хронични заболявания.


Как да се подготвите за преглед при тибетски доктор?


Хубаво е вечерта преди прегледа да се спазва определено поведение. Трябва да се избягва прием на силен чай или алкохол (включително и бира), а така също и на кисело мляко и продукти, които биха могли да оцветят урината. Добре е да се избягват усилените физически упражнения, особено преди прегледа. Пациентът трябва да си легне навреме и да се наспи добре. Спазването на тези правила ще спомогне за по-точното поставяне на диагноза.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби

Сутрешните сериозни задачи ще ви накарат да потърсите разтуха

Сутрешните сериозни задачи ще ви накарат да потърсите