11.11.2008 18:52

Циклама за приятел

Видян 4177 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дойде време да се приберат цветята от балконите и обикновено не се прибират вкъщи,а просто на закрито, например на стълбището. Защо по принцип там няма цветя е съвсем отделен въпрос и изобщо проблемите с "етажната собственост" ще стават все по-тежки и неясни с новоприетия закон, а не обратното, както би трябвало да се очаква. Така че "ексик ни китката", както се казва в един стар виц. Някои от цветята все пак си приютяваме вкъщи и ако сме в някаква доза цветоманиаци, става пренаселено. Едно цъфтящо цвете в този сезон и през зимата никога обаче не е излишно - създава свежест и надежда. И защо да не си вземем (или да подарим)една циклама. Тя може да цъфти чак до април, ако я изберете както трябва и й обръщате внимание.


Цветето е подходящо за стаи с източно и северно изложение, иначе трябва да се държи далеч от прозореца при температура 12-15 градуса. Има много сортове - едни са с дълги дръжки за получаване на отрязан цвят и в момента не ни интересуват, други са с ароматични цветове, а някои са дребни, но с много,много цветове. Специално трябва да внимавате с поливането, никога не я поливайте отгоре, защото водата се задържа и листата и цветовете загниват. Трябва да се полива само в подложката на саксията, да се отстраняват изсъхналите цветове и пожълтелите листа като леко ги издърпвате, никога не ги отрязвайте. Подхранвайте цикламата с разтворим тор с ниско съдържание на азот и по-високо на фосфор, в два пъти по-слаба концентрация на разтвора от посочената на опаковката. Направете го поне месец след като сте си купили (или получили)цветето. Когато купувате циклама, изберете я с няколко отворени цвята, стъблата да са изправени и да има много цветни пъпки под листата. Не се оставяйте да ви завладее много нацъфтялата, освен ако не ви трябва цветно петно за кратко време. Изглежда и при цветята е като при връзките - трябва да прецените от флирт ли се нуждаете в момента, или от нещо по-трайно, за което трябва да се полагат грижи, както е известно и затормозващо, ако сте такъв човек.


В този смисъл са и следващите съвети. Когато циклама спре да цъфти, листата й постепенно пожълтяват и тя изпада в състояние на покой за около 2-3 месеца. Трябва да спрете торенето и постепенно да намалите поливането. Дръжте саксията на хладно по възможност. През лятото я изнесете на светло и сухо място, но не на пряка слънчева светлина. През есента, когато се покажат новите листа, полейте обилно. Ако почвата не поема вода, прибавете две капки препарат за миене на съдове и не се безпокойте, че това ще навреди на цветето. Ако към края на октомври още не са се появили листа, полейте обилно, изчакайте да се появят листа, почвата да изсъхне и полейте отново. Ето така годината се е завъртяла и пак наближава Коледа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни