01/02

Свързани новини

22.10.2020 09:45

Столичната библиотека на 92 години, най-голяма е в страната

Видян 2407 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


На 24 октомври 2020 г., тази събота, една от най - старите културни институции в София - Столичната библиотека, навършва 92 години от създаването си. Най - голямата публична библиотека в страната е с фонд над 1 милион и 200 хил. книги, с над 63 хил. читатели и най-богатия документално-информационен архив за историята и развитието на София. Тя разполага с 3 филиала, с най - големия център за детска литература, първия в България Библиобус, иновационен дигитален център, с достъп до електронния й каталог с 250 хил. тома книги, до български и чужди дигитални ресурси, мобилна версия на сайта, Wi Fi зона, образователни услуги, достъпни и за хора с увреждания.
Въпреки Ковид пандемията, Библиотеката на София от началото на 2020 г. досега има 210 хил. посещения, 230 хил. заети книги и 10 хиляди нови читатели. На 23 октомври, петък, столичани и гости на София са поканени да споделят с инициативите, включени в празничната ни програма:

„Поезия без карантина“ на живо „завзема“ площад Славейков от 17,30 ч. За вас ще четат:  Георги Господинов, Бойко Ламбовски, Георги Константинов, Иван Ланджев, Владимир Левчев, Иван Христов, Амелия Личева, Йордан Ефтимов, Кристин Димитрова, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Марин Бодаков, Анжела Димчева, Надежда Радулова, Николай Милчев, Роман Кисьов, Силвия Чолева.
С участието на Ели Раданова (вокал) и Венци Дреников (клавишни).
Присъстващите ще получат подаръци – книги с автографи на любимите поети.
 
Реновирани читателски зони за заемане на книги в Сектора за научна и научнопопулярна литература на 3 етаж
    Нов клуб за нон фикшън литература „Красива наука в библиотеката“
Откриване на реновирани читателски зони за заемане на книги в Сектора за научна и научнопопулярна литература на 3 етаж и комфортни работни кътове с компютри и лаптоп -за срещи, консултации и учене. Обявяване на създаването на Клуб за нон фикшън литература „Красива наука в библиотеката“, в който наши водещи учени, авторитети в своята област на знанието , ще се срещат и дискутират с читателите за най актуалните глобални проблеми на науката и значението й за съвременния живот. Клубът ще открие Светлозар Желев -директор на Националния център на книгата и ръководител на отдел „Съвременна литература”- НДК, със слово на тема „Книгата и науката – очаквана добра комбинация“. Младите участници в първата среща на клуба - учениците от 149 СУ "Иван Хаджийски" ще получат подаръци- популярни книги от класически автори.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес приемайте предизвикателствата

Днес приемайте предизвикателствата като възможности