Свързани новини

15.02.2021 10:47

Спорт + шампанско или еленски бут недалеч от Велико Търново

Видян 2186 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кой казва, че само френските курорти предлагат комбинацията от шампанско и ски. Всъщност, първото българско шумящо вино – така го наричат в избата, е от Лясковец , недалеч от старата столица. То може да не е от класа на „Дом Периньон”, но истинският брут не отстъпва нито на италианското просеко, нито на каталунската кава. Можете да опитате на място в местния винпром и да разберете всичко за технологиите на производство и историята на първото българско пенливо вино.


Съвсем близо до старата столица – на 4 км, и още по-близо до Арбанаси със старите къщи, голямата история и резиденцията на Тодор Живков, приватизирана от Илия Павлов, където е и погребан най-богатият българин, е ски-курортът на Централна България.


Неговото име е Ксилифор, звучи на гръцки, както Арбанаси фактически означава „албанци” – цялото това международно положение около Търново най-вероятно се дължи на общата принадлежност на тези три народа за 5 века към Османската империя.


Голям хотел с всички удобства, който носи името Момина крепост, се намира точно до пистата, а местността се води Градски парк. Ски-пистата не е голяма. Но наоколо има възможност за практикуване на всякакви дейности върху двете дъски. Например ски-туризъм и ски-ориентиране с помощтта на квалифицирани водачи.


Недалеч има живописна хижа. А и местност с име Предела, макар на другия край на България спрямо онзи между Рила, Пирин и Родопите.


По-далеч от Велико Търново, над град Елена, се намира друг ски-център със странното име Чумерна. Плановете се това да стане голям туристически център. В момента има ваканционно селище край ски-пистата. Към нея има и влек. Освен за алпийските дисциплини, има условия за каране на борд, за ски-бягане, за ски-туризъм и ски-ориентиране.


Споменахме лясковски Брут – първото българско пенливо/шумящо вино и слава за района, недалеч от единия търновски зимен център, във втория говорим за друго удоволствие за сетивата – еленския Бут – голямата гордост на града Елена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените