04.07.2017 17:22

Сидхарта и пътят към нирвана събира мъдростта на Буда в 44 увлекателни притчи

Видян 2034 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   „Няма път към щастието. Щастието е самият път.“ е казал Буда. Да намерим щастието по пътя си, като проникнем в мъдростта на създателя на една от най-разпространените религии в света, ни приканва премиерната книга „Сидхарта и пътят към нирвана“ на София Петрова. Това е шестият том от хитовата поредицата на издателство „Милениум“ - „Философия за всеки“.  Книжната серия, в която вече излязоха заглавия, посветени на Сократ, Конфуций, Диоген, Соломон и Сенека, успешно следва целта си да възроди интереса към извечните прозрения на най-знаменитите мъдреци в човешката цивилизация. Тя "приземява" сложната философия и я прави близка и понятна на читателите от всяка възраст и професия, дори на децата.
 В томчето накратко е представена биографията на Буда, най-важните моменти от живота му и основните тези, към които се е придържал и на които е основан будизмът. Във втората част на книгата са 44 диалогични притчи, които по увлекателен начин разкриват същността и основните принципи на една от най-уникалните личности в историята на философия. За финал са синтезирани всички мъдри мисли, афоризми и цитати на Сидхарта.



Въпреки че словата му не са записвани, неговите ученици са ги наизустявали и те са се предавали на поколенията от човек на човек.
Основното учение на Буда може да се изрази накратко чрез „Четирите благородни истини“, както ги наричат будистите:
1.    Човешкият живот е поначало нещастен;
2.    Причината за това нещастие са човешката себичност и алчност;
3.    На себичността и алчността на всеки човек може да се сложи край – състоянието, когато всякакви желания и стремежи са премахнати, се нарича нирвана – буквално със значение „угасване“;
4.    Четвърто, начинът да се избегнат себичността и алчността е тъй нареченият „Осмократен път“: правилни възгледи, правилни мисли, правилна реч, правилна дейност, правилно препитание, правилни усилия, правилна грижа и правилно съзерцание.
Можем да добавим, че будизмът е отворен за всички, независимо от расата, възрастта, пола и вярата, защото – за разлика от индуизма – той не признава кастовите различия.
Днес в света има около двеста милиона будисти, по-малко отколкото са християните и мюсюлманите. Но възгледите на Сидхарта имат много по-силно изразен пацифистки елемент, отколкото християнството и исляма, и в това отношение будизмът е оказал далеч по-положително влияние върху последователите си. В световен мащаб няма регистрирани случаи на убийства, гонения или мъчения над хора от будисти или заради будистки схващания.
"Сократ и изкуството на диалога", "Конфуций и търсенето на пътя", "Соломон и мъдростта на вековете", "Диоген и силата на цинизма" и "Сенека и разумното щастие" са останалите заглавия в поредицата "Философия за всеки".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец