мъдрости

Свързани новини

17.05.2022 17:45

Щастието не зависи от това колко много неща притежаваме, а колко им се наслаждаваме: Чарлз Спърджън

Видян 4863 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Щастието не зависи от това колко много неща притежаваме, а колко им се наслаждаваме


Чарлз Спърджън



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 До 001, от Кака ти 18.05.2022 04:09

    001 ме накара да се замисля. Много си прав! Преди сто години хората са били многократно по-щастливи от днес! Убедена съм , че днес изключително малко на брой човеци са наистина щастливи. За хората нямам информация. Огромната част от човечеството, включително и хилядите милиардери и милионери ИЗОБЩО НЕ СА ЩАСТВЛИВИ!И им личи! И знаете ли защо? Защото тогава е почти никаква социална комуникация, освен вестниците. Тогава са били ИСТИНСКИ ЩАСТЛИВИ ВРЕМЕНА. Нямало е никакво радио, телевизия, интернет, "смарт" телефони, фейсбуци,гугали, лаптопи, маптопи, влогари, инфлуенсъри, имидж мейкъри и всичките още десетки електрони и виртуални "благини"! Тогава мъжката дума при сделка е струвала повече всякакви писмени договори, била е по-скъпа и от злато.Тогава за да се стигне до целувка с любимо момиче са били нужни месеци. Имало е истинска романтика и чувствата са бушували свободно и необезпокоявани от днещните зомбиращи електроники. Тогава зърнат само за миг, гол глезен на някоя красива дама, слизаща от файтона е давало богата с еротика духовна "храна" за мечтания и въздишки за младите кавалери за дни наред. А не както е сега, младите, първо си разменят голи снимки и технико-тактически дани за финансовия си статус, още преди да са се видяли на живо. Днес всички нормални духовни цености и стойности ако въобще има някакви закърняли остатъци от такива, са вече напълно омаловажени, унищожени, подиграни и обесмислени от медиите.Вече ни е срам да се женим, за да не ни помислят за старомодни еснафи или защото ни казаха по медиите, че това е старомодна отживелица. Живеем на"семейни начала", което било много куул?!?Внушават ни, че самовъзпроизвеждането също е много старомодно и глупаво. Защото само да си развяляме фигурите и си губим времето и парите, вместо да се "забавлаваме", а да се занимаваме с отглеждането на деца. Непрекъснато ни набиват в полупразните вече глави, че най-важното нещо на светае това да се забавляваме?!? А де факто ако да си поставим за цел в живота само да се "забавлаваме" и да зарежем всичко наистин важно, това е възможно е най-голямата глупост на света. Как можем да сме щастливи, когато медиите преобърнаха всичко с краката нагоре???Всичко добро го изкараха че е лошо, а всичко лошо , че е добро?!?

  • 001 Непоправимия мечтател 18.05.2022 03:24

    Чарлз Спърджън изобщо не е прав. Само ефимерното или мимолетно усещане, което бъркаме с "щастие" е свързано с пари и материални блага. В книгата, която днес почти никой няма желание и време да прочете, казва се Библия, е написано недвусмислено, че парите и златото няма да ни дадат нищо добро.Че ще ни заангажират цялата ни същност, в това как да ги запазим и как да не ги загубим и как да ги запазим за да ни ги вземе някой. Парите и материалните "блага" само ни разсейват от най-важната цел и от единствения правилен "път", който трябва да извървим през живота си. Истинското щастие е духовно възвисяване и изобщо не е свързано с пари и материални блага. Щастието е като влюбването. То се състои в това да отдаваме без да очакваме "възвращаемост" цялата си любов, да прощаваме, да правим добро, но не само на себе си и на близките си, а основно и за другите, на нуждаещите се. Явно нашите управници я карат по постулатите на Чарлз Спърджън за "щастие". Което ги прави много,много дребни и много жалки.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!