27.03.2009 13:47

Само 10% от българите се лекуват от ниски нива на тестостерон

Видян 1408 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Между 16% и 20% от мъжете над 40 години страдат от понижено ниво на мъжкия хормон тестостерон!", заяви проф. д-р Чавдар Славов – завеждащ Сектор в клиниката по урология към Александровска болница. По думите му два пъти по-често умират мъже с ниски нива на тестостерона отколкото тези с нормални нива. У нас тестостерон заместителната терапия, която е решение на този проблем, се използва много рядко. В САЩ и Западна Европа около 80% от тези пациенти се лекуват, а у нас те са малко над 10% заради непознаване на проблема. Хипогонадизъм е медицинското наименование на проблема с понижените нива на тестостерон в мъжкия организъм. Проф. д-р Чавдар Славов заяви, че това е причина за появата на „мъжкия климакс” и допълни с какво се характеризира това състояние.
„Понижено качество на живот, изразяващо се в нарушение на либидото, еректилна дисфункция, наднормено тегло, остеопороза, депресивни състояния, раздразнителност”.
Стерилитетът също е част от възможните последствия от нелекуването на този проблем. Лечение на понижените нива на тестостерон обаче има. Едно от тях е тестостеронов гел, който се нанася на раменете и корема. Какъв е другият вариант, обясни проф. д-р Еберхард Нийшлаг – президент на Европейското дружество по ендокринология”: „Има и дългосрочно лечение, при което пациентите се нуждаят от четири инжекции годишно”. Именно проф.д-р Нийшлаг е създател на този тип лечение и е в България за симпозиум на тема понижените нива на тестостерона, който ще се проведе на 28 март в столицата. В България този тип лечение се провежда от три години, но все още много малко хора се възползват от него поради липсата на информираност по проблема.


Информацията на Дарик радио, цитирани от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец