Свързани новини

28.01.2020 18:01

Русия показва документа, определил 75% влияние на СССР в България

Видян 3296 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия ще покаже документ, с който ще докаже предложението на премиера на Великобритания Уинстън Чърчил към лидера на СССР Йосиф Сталин за разделяне на Балканите и част от Югоизточна Европа на зони на съветско и западно влияние след края на II световна война. Това съобщи председателят на Руското историческо общество и директор на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин.


"През април в изложбената зала на федералния архив ще се открие изложбата "Сталин, Рузвелт, Чърчил" и там за първи път ще бъде представен оригиналът на споразумението за процентите (на влияние). През октомври 1944 г. Чърчил е предложил на Сталин да се разделят Балканите и част от Югоизточна Европа на зони на съветско и западно влияние. Предложенията си той е записал на лист хартия, която е показал на членовете на съветската делегация", заяви Наришкин на пресконференция.


Наришкин добави, че в Югославия на СССР са се падали 50% влияние, а в току що освободената от съветските войски България - 75%. "Каква безсрамност и цинизъм на британската дипломация", добави той.


Наришкин добави също така, че преди 75 години, през януари 1945-а, съветските войски са провели най-стремителното си настъпление за цялата война - Висло-Одерската операция, в хода на която Червената армия и полската войска освобождават Варшава. 


"В памет на тази освободителна мисия на Червената армия, Руското историческо общество започна от миналата година реализацията на международния проект "Пътят към победата". В неговите рамки се организират изложби в столиците на страните, освободени от Червената армия. Вече бяха направени шест такива изложби, скоро те ще станат 20", заяви Наришкин. Изложбата вече гостува в София през септември. Заради заглавието й "Освобождението на България от Червената армия" имаше остра нота от българското Външно министерство, в която руското посолство бе посъветвано да не заема позиции в подкрепа на съмнителна историческа теза, говорейки за „освобождение“, защото по този начин се привилегироват „само някои политически среди“ у нас. В позицията се подчертаваше още, че „щиковете на Съветска армия“ са донесли на Централна и Източна Европа половин век на репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.


На пресконференцията шефът на външното разузнаване назова за първи път имената на 7-те най-изявени нелегални агенти, допринесли за безопасността на Русия. 


"Това са героите на Русия Юрий Шевченко, Виталий Нетикса и съпругата му Тамара, Владимир Лохов, Виталий Нуйкин, както и героите на СССР Евгений Ким и Михаил Васенков", каза Наришкин.


Назоваването на агентите е във връзка със 100-годишнината на Службата за външно разузнаване и това е първият случай, в който СВР разсекретява имена на свои разузнавачи. Скоро ще бъдат публикувани и биографиите на седмината.

 

Източник: Сега

 



Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Вашият активен фокус върху конкретни цели може да доведе до значителен напредък днес

Вашият активен фокус върху конкретни цели може да