Най-новият филм на световноизвестния германски режисьор Фатих АКИН „РЕЙНСКО ЗЛАТО“ е вдъхновен от съдбата на прочутия германски рапър от кюрдски произход Живар Хаджеби, известен като Хатар

Свързани новини

16.01.2023 12:01

Рейнско злато с премиера на София Филм Фест

Видян 1699 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Най-новият филм на световноизвестния германски режисьор Фатих АКИН „РЕЙНСКО ЗЛАТО“ е вдъхновен от съдбата на прочутия германски рапър от кюрдски произход Живар Хаджеби, известен като Хатар. Родителите му се подготвят да избягат от Иран, но след като режимът на Садам Хюсеин напада кюрдското малцинство, те са заловени и хвърлени в затвора. След емиграцията им в Германия, семейството се опитва да води нормален живот. През 2009 година 28-годишният Живар участва в обир на камион, който превозва злато, и бяга заедно със съучастниците си и плячката от 1,7 милиона евро в Иран. След като е екстрадиран в Германия, той попада в затвора, откъдето продължава да управлява музикалния си бизнес и дори нелегално записва албум, който излиза през 2012 година.

Хатар е един от най-прочутите рапъри в целия немскоговорящ свят, издал шест студийни албума, продадени в многохиляден тираж. Паралелно с работата си в музикалната индустрия, той основава верига за бързо хранене, собственик е на прочут наргиле-бар, има свой бранд тютюн, работи с дизайнери за създаване на модна линия с облекла и бижута за Massari.

Тази колоритна личност е в основата на „РЕЙНСКО ЗЛАТО“ – най-новата филмова история, разказана от Фатих Акин, по мотиви на автобиографичния роман на рапъра „Всичко или нищо: Светът ни принадлежи“ („All or nothing: We say the world belongs to you“).. Емигрантският живот в Германия предлага много възможности, но и препятствия – Живар се издига от дребен престъпник до сериозен дилър на наркотици. След изчезването на една пратка, прочутият обир на злато е организиран с цел изчистване дълговете към картела…

Фатих Акин е сценарист и режисьор на филма, оператор е Райнер Клаусман, музиката е на Ралф Кемпер, а ролите са разпределени между Емилио Сакрая, Мона Пирзад, Кардо Разази, Илиез Раул, Согол Фагани, Хюсеин Топ, Арман Кашани и др. Продуценти на филма са Фатих Акин, Нурхан Шекерджи-Порст.

Прочутият в цял свят германски режисьор Фатих АКИН е роден в Хамбург през 1973 година в турско семейство. Учи визуални комуникации в Хамбургския колеж за изящни изкуства. Дебютира в игралното кино през 1998 година с „Кратко и безболезнено“. За филма „С глава в стената“ той печели „Златна мечка“ в Берлин през 2004 година. Със следващия си филм „На прага на рая“ Акин получава наградата за сценарий в Кан, четири Германски филмови награди и Европейска филмова награда за сценарий. „Храна за душата“ печели специалната награда на журито във Венеция през 2009 година и номинация за „Златен лъв“. За най-престижната венецианска награда е номиниран и „Раната“ през 2014 година, а чудесният „Сбогом, Берлин“ печели наградата на младата публика на Европейските филмови награди през 2017 година. Същата година Даян Крюгер очарова журито в Кан и ѝ бе връчена наградата за най-добра актриса във филма на Акин „Без милост“, който е удостоен и със „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм в началото на 2018 година.

Всички филми на Фатих Акин са били представяни в различни програми на София Филм Фест през годините.
Срещата с неговата най-нова творба „Рейнско злато“ предстои – на 27-ия София Филм Фест през март!





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!