Свързани новини

22.04.2009 12:02

РБК Дейли: Производството на стомана в света продължава да се свива

Видян 1563 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Началото на пролетта не донесе съществени промени на световния пазар на стомана, който продължава да се намира в стагнация, свидетелства последната статистика на Международната асоциация на производителите на стомана /Worldsteel/.В края на март производството на стомана в света беше 91,75 милиона тона, което е с 23,5% по-малко от март миналата година. Тримесечното свиване достигна 22,8%. Прогнозите също не се утешителни, тъй като търсенето на стомана отсъства, коментира "РБК Дейли", цитиран от агенция БГНЕС.


По данни на Worldsteel, през първото тримесечие на 2009 г. световното производство на стомана се сви в сравнение с аналогичния период на миналата година с 22,8% до 263,65 милиона тона. В по-голяма степен производството спадна в страните от Европа, а също така в Япония – производството за тримесечието намаля с 40%, в САЩ – с 52,5%. В Русия производството се сви с 33%. При това Китай, на който в течение на тримесечието се падаше почти половината от световното производство на стомана, се оказа на практика единствената страна успяла да увеличи производството на метал в сравнение с аналогичния период на миналата година с 1,4%. Между другото данните за март изглеждат по-добре, отколкото за януари-февруари 2009 г., тъй като през този месец производството спрямо февруари е нараснало с 8%, а спрямо януари – с 10%. Но, отчитайки факта, че в развитите страни през март започва строителния сезон и икономиката се оживява след празниците, причините за оптимизъм са малко. Нещо повече през февруари ежедневно са се произвеждали в света средно по 3,02 милиона тона стомана, а през март само 2,9 милиона тона. Главен принос за металургичната рецесия имат индустриално развитите държави и експертите не виждат реални сигнали за възстановяването на търсенето там. "Много металургични предприятия в САЩ вече са затворени или работят при минимално натоварване и никой не работи за складиране, само за обслужване на постъпващите поръчки, а следователно, не се надяват на увеличаване на търсенето", заяви експертът на британската консултантска компания MEPS Кевин Уонг. По думите му, в Европа ситуацията е сходна. Индикатор за слабото търсене на пазара са постепенно понижаващите се цени. По данни на MEPS, от декември 2008 до март 2009 г. цените са се понижили с 35-40%, а общото понижаване през третото тримесечие е било 15-20%. "Цените се сринаха, не растат и не обещават", оплаква се Кевин Уонг. Сходна ситуация се наблюдава и на вътрешния пазар на Русия. "Крайното търсене на метален прокат, както и преди, остава слабо, а предлагането от страна на производителите - в излишък", заявяват от компанията, търгуваща с метали, "Брок-Инвест-Сервис". По думите на директора, отговарящ за маркетинг на компанията, Леонид Комаровски, пазарът се намира на дъното. "През май очакваме понижаване на цените с 5-6% на листовия прокат и малък ръст на цените на арматурата, но сред търговците съществуват опасения, че този ръст няма да бъде подкрепен от търсенето", каза той. Очакванията на търговците са в синхрон с прогнозите на компаниите-гиганти. Тези дни ръководителят на отдела за стратегическо планиране на "Северстал" Андрей Лаптев заяви, че вътрешното търсене на стомана в Русия през 2009 г. ще се свие с 25%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева