05.04.2009 14:29

Пролетта идва с овошките

Видян 5432 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С идването на пролетта търговците започнаха да предлагат овошките, които садим по това време. Пазарите са затрупани с най-различни видове дръвчета. Най-търсени са сливата, ябълката, прасковата, черешата и дюлята. Продават се още мушмули, вишнови дръвчета, кайсии, дрян и лози. Най-евтини ни излизат лозите, те вървят по 4-5 лв. Повечето видове овошки са на цена от 6-7 лева. Дрянът е най-скъп – 8 лв. Това е разбираемо, защото той е считан за българското вълшебно дърво. Освен, че присъства в много наши обичаи се използва и за наричания и гадания. Какво е коледната питка без дряновите клонки в нея? С него сурвакаме за здраве и плодородие. Плодовете на дряна – дренките, както всички знаем, имат стипчив вкус и узряват късно през есента.


Те са идеални за компот и освен това действат кръвоспиращо и понижават температурата. Използват се и при възпалени венци и имат голямо съдържание на витамин С. 


Почти през цялата година овощните дървета ни даряват с различни плодове. Първи ни съблазняват сочните череши, а до късна есен и дори през зимата се радваме на ароматните круши и ябълки.


Овошките се делят на семкови и костилкови като според разновидността им те имат различни претенции.


За да са успешни дръвчетата ви трябва да знаете някои подробности за грижите около тях. Основните нещо за овошките през пролетта е да се опазят завръзите. На десетия ден след прецъфтяването дръвчетата трябва да се полеят, така ще им помогнете да съхранят малките плодчета. Ако не сте успели да извършите ранна пролетна обработка в градината или около дръвчетата, още в първата десетдневка култивирайте или прекопайте почвата - закъснеете ли тя ще се уплътни и дебелата кора ще пречи на влагата да прониква към корените, а плевелите ще отнемат хранителните вещества, съветват специалистите. Младите овошки не се нуждаят от торене през първите три години, но за дърветата в пълно плододаване това е задължително.


Предполага се, че 4 хиляди г. пр. н.е. е поставено началото на системно засаждане и култивиране на овощни дървета като ябълка, круша, слива, череша и кайсия. В Месопотамия например дръвчетата се засаждали в парковете и градините около селищата и дворците. Днес малка градина може да се направи в почти всеки двор и дори в околоблоковото пространство ако имате нужното желание.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни