Това са само част от нежните миниатюри, които ще бъдат показани на 1 юни от 18:00 в галерия „Лампион“ на ул. „Кракра“ 2А в София

Свързани новини

13.05.2022 11:53

Приказни герои оживяват в София този юни

Видян 1716 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



След успеха на първата изложбата  на Велиана Симеонова, скоро ще бъде факт и „Приказни герои от близо и далеч… продължението“. В проекта на талантливата дама отново ще оживеят едни от най-интересните, многолики и будещи детските фантазии образи от български и световни творби. На един общ декор, подредени в своя собствена среда ще изгреят Ян Бибиян и дяволчето Фют, Палечка, Питър Пан, Василиса Прекрасна, Малкият принц, Малката кибритопродавачка, Снежната кралица и, разбира се, няколко принцеси.


 


Това са само част от нежните миниатюри, които ще бъдат показани на 1 юни от 18:00 в галерия „Лампион“ на ул. „Кракра“ 2А в София.  Първоначално изложбата е планирана за 2020 година, но заради пандемията е отложена, за да намери своето най-подходящо време на реализация. Всички фигури в експозицията отново са изработени от папие маше.



Авторката предпочита да работи с хартия, защото материалът е същинско предизвикателство и не се поддава лесно на моделиране, своенравен е и се променя с времето, но пък резултатите са вдъхновяващи. „Светът на приказките не оставя никого безразличен. И малки, и големи се вълнуват еднакво, когато се докоснат до любими герои.


 


По време на първата ми изложба най-много ме впечатлиха погледите на родителите. Наблюдавах как в очите им се появяваше една замечтаност, сякаш се пренасяха отново в детството си и се докосваха до вълшебството на приказките, които са ги развълнували като малки,“ разказва Велиана. Имено това вълшебство я вдъхновява да започне да изработва нежните фигури от папие маше. Създаването на един приказен герой не е лека работа, но й носи огромно удоволствие докато се потапя в света му. Понякога й отнема седмица, а друг път цял месец – зависи от сложността на образа.  Творбите на Велиана не остават незабелязани и често още преди да са напълно готови – те вече са намерили своя нов собственик. Затова и в изложбата ще участват фигури на частни колекционери от различни точки на България, Франция и Мароко.


 


Разбира се, не липсват и още изненади за деца и родители по време на изложбата „Приказни герои от близо и далеч… продължението“ в галерия „Лампоин“. За всички, които искат да преобразят себе си в приказен герой – ще има на разположение различни маски и аксесоари. Официалното откриване на „Приказни герои от близо и далеч… продължението“ ще бъде в Деня на детето – 1 юни от 18:00 часа на ул. Кракра 2А в „Лампион“.


 


 


Изложбата ще продължи до 15 юни. Входът е свободен. Велиана Симеонова е лицето и сърцето на блога за креативни деца и родители „Двама с мама“. Привлечена от изкуството от ранна детска възраст, Вили е участвала е в редица колективни изложби, в които показва разнообразните си артистични творби. Тя може не само да създава, но и умее да разкрива света на изкуството пред децата като организира и води разнообразни творчески работилници за малчугани.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд