07.01.2009 18:39

ПОМЕЛО – ЕДВА ЛИ НЕ ЧУДО

Видян 47657 пъти | Коментари 0
Гласували 23 рейтинг: 4.4783
много слаба слаба добра много добра страхотна

По празниците мнозина сигурно са си купили помело просто така – да има, да видят какво е това. Очевидно е голямо, очевидно е цитрус. Всъщност най-големият цитрусов плод е. Достига до 10 килограма. Произходът му е азиатски, но сега има големи плантации в САЩ, Мексико, Колумбия, Ямайка. По принцип плодовете са леко кисели и горчиви, но създадените нови сортове са доста по-сладки, макар и не толкова сочни и се харесват и на европейците. У нас се внася отпреди две години. Продава се „на парче”. В „Кауфланд” е по 2.29 лв. , в „Била” – 3.39 лв, в „Пикадили” 3.99 лв. В „Кауфланд” обаче е в оранжеви мрежички, за да не може да се установи със сигурност какъв точно е цветът на кората му. А поне тези плодове, които се продават у нас, за да сте сигурни, че са зрели, трябва да са с жълта кора. Светлозелените са неузрели. Иначе има различни видове като „ най-гурме” са с тъмнозелена кора и розова сърцевина. Китайското им название е тхонгди. По този повод – в „Кауфланд” ставате свидетели на още една абсолютно безсмислена история. На големите табели над плодовете е написано, че помело-то е швейцарско. Наистина абсолютно необяснимо защо, след като и на кашоните, и на самите плодове има много големи и ясно четливи надписи за китайския му произход. Даже пише, че това е „медено помело”.
В Китай са отглеждали помело още преди Христа, но от няколко години има стройно изградена държавна програма за употребата на плода, за който се твърди, че е спасител на китайския народ от всякакви заболявания и абсолютен гарант за добро здраве. Организират съревнования на трудовите колективи по скоростно ядене на помело. Дори при епидемията от птичи грип се е препоръчвало като противодействие чай с помело. За Нова година китайците си подаряват плода като символ на благоденствие и благополучие.
В Тайланд също смятат помело-то за чудотворно. Твърдят, че ако в продължение на 3 години се яде помело всеки ден, астмата и туберколозата си отиват безвъзвратно. А същата процедура за пет години унищожава рака и гарантира, че това е завинаги. Освен всичко тайландците са убедени, че употребяващите плода след година стават по-добри, отзивчиви, разбиращи, открити и любвеобилни.
У нас никой не е пробвал дали това е така, а и не е възможно, ако не си го доставя лично от някъде другаде. У нас, както знаете, цитрусите се почитат най-вече в студените месеци. И с право. И за помело може със сигурност да се каже, че е богато на витамин С, А, на антиоксиданти и етерични масла, че е нискокалорично и диетично в този смисъл. Действа добре превантивно при простудни и грипни заболявания, при хипертония, атеросклероза и понижен имунитет. Влияе добре на работоспособността и настроението. Така че пробвайте плода не само от любопитство.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Слави

Слави размаза Хазарта за лъжи

"Познавам Ицо Хазарта от много време. ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни