Петър Денчев бе номиниран за най-престижното и чакано отличие за млади творци в България- Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“

Свързани новини

18.02.2022 15:02

Петър Денчев превзема театъра с Портокалова кожа

Видян 1757 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


През 2019 г. театралният режисьор Петър Денчев бе номиниран за най-престижното и чакано отличие за млади творци в България- Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ за постановките му "Телефонът на мъртвеца" и "Едноокият цар" в ДТ "Стоян Бъчваров" Варна. Младият режисьор е единственият лауреат на Фондацията досега, който имаше късмета да получи наградите си от Президент и Кмет едновременно.


 


Президентът Росен Плевнелиев и очарователната му съпруга Деси Банова му връчиха номинацията за Полет в Изкуството, а Кметът на София Йорданка Фандъкова го изненада със Специалната награда на Фондацията и на Столична Община, а именно възможността за реализацията на спектакъл на софийска сцена. Кметът сподели, че за нея най-ценното в мисията на Фондация „Стоян Камбарев“ е, че сбъдва мечти, като осъществява конкретни творчески проекти на младите таланти. Така, миналата година се роди спектакълът „Портокалова кожа“, който продължава да се играе с голям успех на сцената на Общински театър „Възраждане“.


 


Признание за режисьора Петър Денчев е, че “Портокалова кожа” е носител на цели 3 награди “Аскеер” - за поддържаща мъжка роля, за изгряваща звезда и за сценография и 1 награда “Икар” - за оригинална музика. Представлението също така беше поканено на фестивала “Сцена на кръстопът”, както и на ежегодния театрален фестивал “Славия” в Белград. Спектакълът на Петър Денчев по пиесата на съвременната сръбска авторка Мая Пелевич разглежда женската и мъжката идентичности. Зсегнати са темите за бързите трендове и желанието ни непрестанно да се харесваме, пластичната хирургия и съвременната медийна реалност.


 


Представлението е решено в стил киберпънк-кабаре и залага на стереотипни образи от действителността, както и от медийния ефир. За театъра Петър казва:  "Изкуството е един от най-достъпните начини да разказваш истории. Театърът, един от най-дрeвните - това е акт, който въздействa върху света, в който живеем.. Заниманията с театър винаги надхвърлят самия театър, защото те са вид философия в действие, опит да откриеш възможните реалности на едно общо живеене." Петър Денчев завършва режисура за драматичен театър през 2010 г. при проф. Здравко Митков, a след това и магистърска програма "Театрално изкуство" през 2017 г.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв