Свързани новини

03.02.2023 22:02

Пако Рабан не знаеше, че ще идва в България и се разочарова от нея: Ето цялата история от 1-ва ръка

Видян 10098 пъти | Коментари 1
Гласували 13 рейтинг: 3.0769
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пако Рабан, който угасна днес на 88, нямаше никаква идея, че ще идва в България до последно, баща ми едва го убеди и лично го качи на самолета в Париж, за да присъства на ревю в първа зала на НДК. Цялата история е едновременно забавна и поучителна и ще ви я разкажа сега. То си е трилър.


Мухата за идването на Пако Рабан в България беше пусната от Пламен Митрев, последно осъден за изнасилване на 4 момичета след 20 г. процес. По онова време, след като се родиха агенциите Визаж на СИК с шефки Жени Калканджиева и Вили Зафирова, която днес почти никой не помни, и Ъндърграунд, впослествие Ексграунд, на ВИС, начело с Дим Дуков. Групата около футболистите ни от САЩ'94, която набираше капитал за собствена банка на име Национал, нереализирана покрай икономическата катастрофа 1996-97 г., беше таргет на модния скаут и идеята му беше нейният старт да бъде именно с ревю на испанския дизайнер.


Направи конкурс за български модисти, които да представят пред Рабан колекциите - нещо, което може да прилича на преглед на художествената самодейност, при това насред Първа зала на НДК, но е непознато явление в световната индустрия на стила и горкият Рабан нямаше никаква представа какво се организира от негово име.


Понеже, освен на ВИП - местата, разположени на сцената, останалите продажби вървяха ужасяващо, а трябваше да се напълни поне галерията на салона, с което Митрев никак не можеше да се справи, угрижени спонсори искаха с организатора да пътува до Париж и някой, който да гарантира инвестицията в шоуто.


Тя беше огромна, особено за тогавашната икономическа ситуация у нас. Трябваше да бъде осигурено 100% идването на Пако Рабан. За разлика от другия пристигнал по онова време изневиделица световен моден гений Джанфранко Ферре, дошъл все пак, защото негови дрехи се продаваха в първия изобщо бутик у нас, испанецът на практика нямаше защо да гостува на България.


Милионерите, и нищо да не разбираха от мода, бяха наясно, че Остап Бендер е забавен литературен герой, но не и когато играе с техните пари. Та избраха съгледвач. Този някой, този специален пратеник и наблюдател беше баща ми.


Още с кацането на летището личеше, че има високо напрежение, не че някой от другите журналисти разбра. Освен мен. Веднага питах тате какво се случва и той обеща да ми разкаже.


Направи го след пресконференцията, докато пътувахме към тогавашния Шератон, днес София Балкан Палас. Няма да забравя как се движехме с едно от спонсорските Пежа в бордо по тогава НЕпешеходния бул. Витоша между Патриарха и крайната ни цел.


Точно там баща ми разказа истинската история:


при пристигането на двамата българи в Париж, Пако Рабан не беше имал ни най-малка представа, че ще идва в България. Тате едва го беше убедил с единствения възможен довод: да види Изгрева на Дънов - мястото на Учителя, чийто поклонник беше.


Скандалът, който щеше да се получи, ако не беше дошъл, и огромните загуби, остават настрана. А баща ми беше осигурил и застраховката на прескъпите му тоалети висша мода, които видя на фона на смехотворните тоалети на повечето от родните дизайнери малобройната софийска публика в огромната първа зала на НДК. Последното беше в ярък контраст с препълнената Трета зала за ревюто на Ферре, на което също имах щастието да присъствам. Италианското дефиле беше професионално и фантастично организирано. И беше привлякло интереса и на цялата италианска преса, представена от най-добрите журналисти в бранша, с които се движех плътно.


Но да се върнем на "рабанското"...    


В разказ за трилъра в Париж, откъдето приснигна Рабан, с инфарктното и едва осигурено от баща ми идване на маестрото, стигнахме до тогавашния Шератон. И се насочихме към, уви, несъществуващия вече негов ресторант Преслав, който беше най-добрият в София. И респективно беше "домакин" на коктейл в чест на Рабан, даван от спонсорите.


Баща ми ме представи на Пако Рабан и ме остави да си говоря с него. Като журналист, тогава от Стандарт, естествено, след учтивите въпроси около модата му, най-интересно ми беше да разбера как е видял България, колко я е харесал.


За разлика от общия случай, когато звездите, идващи тук, от учтивост ни казват колко е красива нашата страна и българките, мрачният гений и автор на планетарни бестселърови езотерични книги ме срази.


Той каза: "Много съм разочарован. Вие сте изгубили своята автентичност. Защо се опитвате да приличате на нас, докато губите себе си"?!


Наговори и още неща в тази връзка, като оправда разочарованието си с илюзиите и очакванията, които е имал за родината на своя духовен водач Петър Дънов, пред чиято памет вече се беше поклонил.


Беше пределно откровен и просто нямаше как да не го попитам откривал ли е някъде автентичността, която е търсел. И той ми отвърна светкавично: "В Куба".


Само напомням на онези, които са по-млади, че в средата на 90-те години, когато се развиваше действието, Островът на свободата, току-що зарязан от Съветския съюз и другите си източноевропейски спонсори, сред които и нашата страна, беше в най-страшната си криза и досущ като в стихотворението на Вапцаров все още живия и жизнен по онова време местен лидер Фидел буквално хранеше сънародниците си с "вера". Друго нямаше.   


Бях много тъжен, защото наричахме малкото световноизвестни личности, които по някаква причина обичаха страната ни "приятели на България". Осъзнавах, че един човек, за когото тя е била мечта, престана да я обича, щом я опозна.    


И то не какъв да е човек, а направилият невероятни революции не просто в стила, а и в масовата култура на съвременния свят изобщо. Дори да беше само в модата: първият направил от простото модистко дефиле спектакъл, първият озвучил ревю с музика, първият облякъл жените в метал, първият използвал манекенки с различен от белия цвят на кожата. И първият, доказал как при модата е като при Левски: "времето е в нея и тя е във времето", а по нейните творения безпогрешно може да се отгатне идващата епоха: кога ще има война, кога - благоденствие, а кога - застой. Плюс още много, много неща, които днес възприемаме като даденост. 



Борис Ангелов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 AnonimenНадежда Димитрова 04.02.2023 10:28

    Реалистичен коментар!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния