07.06.2009 13:29

От 4 до 10 лв. за кг маслини

Видян 4064 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В момента килограм маслини могат да се намерят на цени между 4 и 10 лв. за килограм, показа проверка на 19`. Стойността им зависи от качеството и съдържанието на зехтин в тях. Около 70% от маслините, които се предлагат по родните сергии се внасят от Турция. Останалите количества пристигат в България от Гърция и Испания.


Традиционно у нас най-много се продават маслини в насипно състояние, но през последните години нарасна и броя на количествата купувани в буркани. Те са по-скъпи, защото често са допълнени с чушки или бадеми и цените има варират между 6 и 8 лв. Пакетираните маслини са в буркани (от 198 до 907 г), в метални кутии и в ПВЦ опаковки. Родината на маслината е Средиземноморието. Затова хората, които живеят в този район и консумират голямо количество зехтин, имат дълъг живот. В Гърция употребата на зехтин на глава от населението за година е над 20 л, в Италия и Испания - над 10 л. В Германия и Австрия тази консумация е доста по-ниска, по-малко от един литър.


Испанските черни маслини имат по-наситен вкус. Те се смятат и за деликатес. Вървят най-добре с изстудено бяло вино. Испанските пълнени маслини, микс са отлично мезе за студени напитки. Пълнят се обичайно с бадеми, лешници и лук. Гръцката натурална, пълнена с Пименто се отглежда от векове в Гърция и се пълни с червени чушки (Пименто), които й придава сладък вкус. Поднасят се с добре охладено бяло вино. Използват се за приготвянето на пици. Зелените испански маслини, пълнени с аншоа са нестандартно предястие. С тях лесно ще освежите пилешкото ризото, рибата или паелята.


Маслините са род бавнорастящи, но дълголетни дървета, широко разпространени от Средиземноморието и Южна Африка до Югоизточна Азия, Южен Китай и Източна Австралия. Те са вечнозелени, с дребни листа, а плодът им има костилка. Най-известният вид е европейската маслина, която се използва от древни времена за производство на зехтин или за ядене на самия плод. Плодовете на маслината за производство на зехтин са дребни и богати на масло. Съвременните изследвания доказват, че зехтина подпомага сърдечната дейност и предпазва от инфаркти, забавя стареенето и подпомага храносмилането при болни от диабет.


Началото на историята на култивирането на маслиновите дървета по бреговете на Средиземно море е преди хиляди години. Те символизират мира и разбирателството между народите. Победителите в древните Олимпийски игри са били коронясвани с лаврови венци. Маслиновото масло е било използвано като лекарство и гориво. Със своят деликатен аромат, маслиновото масло продължава да е основна хранителна съставка в Средиземноморската кухня станала изключително популярна в целия свят.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес разчистете стари документация и кореспонденция

Днес разчистете стари документация и кореспонденция.