Свързани новини

06.07.2009 08:27

Олигарсите: Сюлейман Керимов измести Абрамович и Дерипанска

Видян 6134 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

14,837 млрд. долара е състоянието, на което се радва най-богатият човек в Русия. Тази година той е по-малко познат за световната публика, а досегашните повелители на подобни класации Абрамович и Дерипаска му отстъпват.


Сюлейман Керимов, също като събратята си – руски олигарси, е бос от петролната индустрия. Той е основен акционер в холдинга Нафта Москва, съобщава информационният сайт bulgaria-news.bg. 


Първенецът Сюлейман Абусаидович Керимов е роден през 1966 година в семейството на юрист и счетоводителка. Учил е в строителния и икономическия факултет на Дагестанския държавен университет. Той е кандидат на икономическите науки, защитил е дисертация на тема:” Ролята на транснационалните корпорации в реализацията на индустриалните политики на развитите страни”. Съпругата му Фируза Назимовна се грижи за възпитанието на сина им и двете им дъщери. Тя е била съучредител на „ФК Капитал” - фирмата, която стои в основата на „Нафта-Москва”.


През октомври миналата година полското списание Впрост го обяви за най-богат не само в Русия, но и в цяла Централна и Източна Европа със състояние от 24 милиарда долара. Според Форбс имотното му състояние е 17, 5 милиарда в зелено. Американското списание бе цитирало руския делови вестник Комерсант. Според него Керимов е продал изгодно акциите си в Газпром и руската ДСК – Сбербанк и е преместил парите си в дялове от немската Дойче банк, от швейцарската Креди Суис и американската Морган Станли. Той спаси с инжекция от 600 милиона долара белгийско – холандската финансова институция Фортис от фалит и така взе 2% от нея.


Той бе депутат в Държавната дума от партията на Жириновски, но през последните две години мина към Путиновата Единна Русия и бе избран в своеборзания сенат – съвета на федерацията като представител на своята кавказка република Дагестан. Не е учудващо, че като човек от този регион е известен още като благодетел на руската борба. Пада си и по шоубизнеса – беше поканил лично Шакира да му пее на частно парти, а във Франция нашумя с катастрофа с Ферари на Променад дез Англе – крайбрежната улица на Ница. Миналата година на яхтата му, акостирала край бреговете на тузарска Сардиния му гостува лично Бил Гейтс с жена си. Корабът е 90-метров, което прави за смях 20-30-метровите лодчици на българските олигарси. Сюлейман има и частен Боинг 737.


След него се подреждат Михаил Прохоров – 13, 66 милиарда долара. Едва бронзът отива за предкризисния топмилиардер от Москва Олег Дерипаска с 11, 158 милиарда долара. Кралят на алуминия се води най-близък до Кремъл, както при Елцин, така и при Путин. Съдеше се с инвестиралия в България Майкъл Чорни. Олег Дерипаска е загубил най-голяма част от активите си заради глобалната криза – цели 77,3%.


По-нататък в подреждането личат имената на Михаил Фридман – 7, 835 млрд, Генадий Тимченко – 7, 833 млрд, Владимир Лисин – 7, 813 млрд. Появяват се и нечувани досега имена като Херман Хан – 5, 913 млрд. долара.


Добър български познайник, босът на ЛУКойл Вагит Алекперов с 5, 735 милиарда долара. Последният първи заместник-министър на петрола на Съветския съюз и един от първите олигарси на Русия няма много поводи за радост. Компанията му, която е собственик на бургаската рафинерия, е загубила 58,1% от собствените си активи в петролния гигант.


 След него в десетката са Андрей Мелниченко – 5, 427 милиарда долара, както и закупилият преди време цялата колекция от имперски яйца Фаберже Виктор Вакселберг с неговите 5, 403 милиарда долара.


 Прочутият Роман Абрамович е чак на 14-о място с активи на стойност 4 милиарда и 5 милиона долара. Той е загубил  76,9% от богатството си само за една година. Но пак му остават достатъчно пари.


Утеха за собственика на футболния гранд Челси може да бъде само един факт. В класацията на най-богатите хора във Великобритания Роман Абрамович е втори след  Прамод Митал.


 На 27-о място сред руските милиардери е единствената жена в Топ 100. Това е строителната предприемачка Елена Батурина, съпруга на московския кмет Юрий Лужков. Нейните активи са на стойност 2, 454 милиарда долара, като годишните й загуби представляват 77,5% от цялото състояние.


 На 40 място в руската класация е Александър  Лебедев, който през миналата година купи британския вестник The Evening Standard. Преди месец се заговори  за интереса му към още един лондонски всекидневник -  The Independent, уточнява сайтът Bulgaria-news.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей