07.10.2008 10:05

Олигарсите: Как Николай Банев от Любимец стана приятел на изкуството

Видян 11278 пъти | Коментари 0
Гласували 11 рейтинг: 3.3636
много слаба слаба добра много добра страхотна

Което и издание да отворите, особено един вестник, в който главната редакторка обича да се отърква у олигарси (познайте кой), няма лягане или ставане без семейство Николай и Евгения Баневи. Ако е вярно определението, че той е българският Онасис (вероятно поради притежаване на яхта и много коли), тя е българската Джаки О. Напоследък, главно след изявата им в Стани богат, ги наричат Приятелите на изкуството. А предаването, междувременно, го свалиха от екран.
Кой е Николай Банев? Има такива, които го наричат Любимец 13, защото е от града с хубавото име Любимец – град на дините, виното и живота, който явно ражда бохеми.
Шансът му в живота е попадането в Комсомола, където (макар и рокер по душа) прави завидна кариера. Стига до пряко подчинен на секретаря на ЦК на ДКМС Красимир Премянов – човека, за когото в средата на 90-те се казваше, че на Иток България граничела с него.
“Когато ме изгониха от Комсомола, излязох с два лева и 40 стотинки в джоба си. Това бяха и първата вечер спах в една квартира до вагон – ресторанта под наем, в която нямаше дори дюшек”, разказва българският Онасис в програмно свое интервю пред Ники Кънчев от Дарик радио.
Неясно как обаче, щом му хрумва идеята да прави голям бизнес, наема доста хора: “От първите дни, когато направих първата си компания, тъй като 10 години съм работил нв управлението, назначих секретарка, счетоводител и шофьор”. Чудо ще да е станало, за да ги вземе да се трудят без пари или пък ги е хранел с вера, както поета Вапцаров?
Първият път, когато се прочува е по Виденово – Премяново време, когато взема охраната на обектите на БТК – тогава и сега най-голямата фирма у нас. Големият му удар обаче е масовата приватизация, когато неговия АКБ Форес инвестира известна неголяма сума в тв реклама, която му помага чрез масовата приватизация с въображаемите пари на хиляди хора да купи собственост в стратегически предприятия. Повечето от тях вече не са в портфейла му. Сред сериозните май е останал само Полимери – Девня, а от атрактивните са къмпингите по морето и ваканционния клуб Русалка.
“Лично аз не съм кой знае колко богат”, скромничи пред приятеля си Кънчев приятелят на изкуството. “Ако съпоставяме коли, яхти, дворци, самолети, но като икономическа структура (б.р. неговата фирма) е една от най-мощните”.
Странна е следната бележка в уикипедия: “Николай Банев и ръководството на неговия холдинг са подсъдими в десетки дела за умишлен банкрут на над 100 приватизирани предприятия. Срещу Николай Банев са заведени и десетки граждански искове от граждани на Созопол за узурпиране на частно имущество е неправомерното му използване. Съдебни дела се водят и за неизплатени заплати на работници и служители в многобройните му фирми”. Ние отказваме да повярваме на това. Все пак на къмпинг Каваците, който предизвиква спорове Банев не само организира лагери за деца – сираци, нещо което май никой друг олигарх не прави. Той дълго време събираше там и различни творци на словото и художеството.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв