01/02

Свързани новини

05.02.2009 18:34

Обиждат ни с лъжи в брошура

Видян 1920 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Повечето българи се превръщат в психопати”, “страната принадлежала на Македония”, “монархията с безпрецедентно завръщане”, пише в дребното издание


Вчера получих на мейла си гордо пиарско съобщение от In Your Pocket, озаглавено „Банско е оръфан строителен обект”. Без да се правя на адвокат на най-популярния зимен курорт у нас или на прекален патриот, се възмутих, понеже това не е първото ми впечатление за брошурата.
Само се подсетих, че в събота вечер си взех една такава, но посветена на София от приятен италиански ресторант в центъра. През уикенда се зачетох в нея и онемях.
Неясно как чрез брошурата са направили удивителен капан на кмета Борисов. Пуснали са негово обръщение. Подмазали са му се с нещо невярно: “Дължим му специални благодарности за бързата реконструкция на околвръстното шосе, което скоро ще се превърне в мястото за натискане докрай на педала на газта на Ферарита и Поршета”. И накрая са причислили името му като знаме към порой от ужасно обидни за София, България и българите твърдения.
Първото, което безкрайно ме учуди е историческа измама: “България, земята на Орфей и Спартак, принадлежала на Кралство Македония”. Това звучи толкова глупаво, че даже няма нужда от коментар и все пак – България никога не е била част от Македония. Обратното обаче е вярно.
Второ, турското робство е наречено “Отоманско управление” – нещо, което кметът Борисов никога не би приел, ако го бяха запознали с текста на брошурата. Известна е патриотичната му позиция, която понякога даже прехвърля рамката – специално по въпроса с неговото участие и мнение за Възродителния процес.
Трето, още една очевидна лъжа: “През 2001 г. българската монархия прави безпрецедентно завръщане”. Ние пък да не сме разбрали, че страната ни от 8 години е сменила републиканското си устройство?!
В рубриката “Прочути българи” фигурират само две имена. Едното е на хан Крум. Наречен е “Трезвий и Безмилостний” от авторите на брошурката. Другият уважен е  Ралица Василева. Да оставим CNN настрана, но жена, която изговаря името си не както е, а по американски тертип и с криво ударение, не ни я хвалете! В нашата, българската ценностна система, да се отречеш от името си май беше повече от грях...
Къде са царете Симеон Велики, Калоян и Иван –Асен Втори?! Боянският майстор?! Джон Атанасов?!  Къде е Райна Кабаиванска, чийто глас неслучайно бе световно избран да изпрати по вечния му път Павароти?! Къде са Димитър Бербатов и Христо Стоичков?!
Как българските автори на хули се отнасят към останалите си сънародници: “Българите се чувстват уверени да говорят “английски”. Нали гледат американски сериали...”. Или: “Повечето българи се превръщат в психопати, щом седнат зад волана”. Най-ужасяващ обаче е текстът за влизането в България:”Независимо от точката, която ви служи за вход, заслужавате похвала за смелостта си”.
Чудесна реклама за нашата страна и за нашия туризъм! Особено в кризисен момент!
Да погледнем към Банско. Петя Рачева, Маркетинг мениджър на In Your Pocket, ми пише в рекламния пресрилийс за изданието: “До гуша ни дойде от слабата подръжка на града и пистите, нискокачествените настилки които се разпадат, пъновете, отрязани на 10 см от паважа в най-натоварената пешеходна зона на Банско, неподдържаните писти и безбожните цени». Това е коментара на Адам Орис от Великобритания (получен в редакцията на In Your Pocket), избрал за 4-та поредна година пиринския курорт за своята зимна ваканция. За съжаление за него и неговите приятели това ще е последната година, в която ще отседнат в Банско”.
Оставяме настрана двете очевидни езикови грешки в този кратък текст, които всеки редактор или достатъчно грамотен според нормите на българския език човек ще открие. По-важното е друго.
Много пъти съм се питал, ако някой си купува най-евтината възможна екскурзия, защо очаква да получи посрещане като на султан. Аз например бях за два дни в Банско и избрах Кемпински Гранд Арена. Всичко, което получих като турист, струваше по-малко или колкото в сроден европейски курорт и беше на ниво. Пиша го не за друго, а защото искам да докажа едно отдавна известно правило в журналистиката: «Всичко зависи от гледната точка». По тази причина в нашия занаят е изведен строг и задължителен закон: нямаме право на обобщения, ако не сме осигурили поне няколко мнения. В противен случай понамирисва на преднамереност, непрофесионализъм и други още по-неприятни работи.
Не ми е известно кои са авторите на брошурата за Банско, но имената в редакционното каре на тази за София се основно български. За което наистина съжалявам!
В такива случаи винаги си припомням до болка познатата приказка за нашия казан в ада. Само край него нямало пазители, понеже всеки, дръзнал да се отскубне от врящия котел, бил дърпан за краката и ушите и отново потапян в катрана. От събратята си!
 Така де, ако няма кой да ни направи ненужна мърсотия, от която никой не печели, защо сами да не си я направим!/Борис Ангелов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог