Свързани новини

28.01.2010 11:05

Най-малко 50% от програмното време на ТВ програмите трябва да е европейска продукция

Видян 1599 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-малко 50 процента от общото годишно програмно време на телевизионните програми у нас (без новини, спортни предавания, телевизионни игри, реклами, телетекст и телевизионния пазар) трябва да е предназначено за европейски произведения, когато това практически е възможно.


Това решиха депутатите днес при гласуваните на второ четене промени в Закона за радио и телевизия с вносител Министерски съвет, предаде БГНЕС. Най-малко 12% от програмното време в общия процент за европейски произведения трябва да бъде предназначено за ТВ продукти, създадени от независими продуценти. Тези два текста създадоха най-много дискусии в пленарна зала. Не бяха приети предложенията на Стефан Данаилов и Петър Курумбашев да бъде изрично записано определен процент от европейските ТВ произведения да са оригинално създадени на официалния език на страната. Левият депутат Александър Радославов от Коалиция за България, застъпи тезата, че трябва да се защити националната идентичност и да има национални каузи, които да обединят управляващи и опозиция. Асен Агов от Синята коалиция се противопостави с аргумента, че това е трудно да се направи и е „все едно да задължите италиански ресторант или ресторант за суши да има в менюто си 50% мешана скара от „Балкан турист””.
Приетите изисквания няма да се прилагат за програми, които са предназначени за местна аудитория и се разпространяват от един оператор, който не е част от националната мрежа. Радио и телевизионен оператор, който притежава изключително право върху значимо събитие, е длъжен да осигури достъп на другите радио и телевизионни оператори за неговото информационно отразяване в съответствие с поетите от България международни договори. Радио и телевизионните оператори имат право свободно да избират кратки откъси от сигнала на оператора, носител на права, като при аудиовизуалните медийни услуги се отбелязва името и/или се включва логото на оператора с изключителни права, а при радиоуслугите се посочва източника по подходящ начин. Кратки откъси се използват единствено за актуални и публицистични предавания и новини в срок не по-дълъг от 24 часа, считано от края на събитието и могат да бъдат използвани в медийни услуги по заявка, само ако предаването се предлага на запис от същия доставчик.
Продължава обсъждането на останалите текстове в закона в пленарна зала.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец