02.03.2018 11:27

Над 40 музеи и галерии се представят в НДК

Видян 1337 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 40 регионални и национални музеи и няколко галерии от цяла България се представят в първия по рода си „Салон на музеите”. Инициативата е на Националния дворец на културата, а проектът е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.


Събитието беше открито за журналисти днес, а от 3 до 5 март софиянци и гости на столицата ще могат да разгледат експозициите с вход свободен, като влизането и излизането от сградата ще става през вход А4.


Целта на проекта е да спомогне популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни, като покаже важни щрихи от експозициите, характерни за различни региони на България.


Събитието бе открито от г-жа Амелия Гешева –зам.-министър на културата, която отбеляза, че то е посветено не само на Българското председателство, а и на Европейската година на културното наследство. „Благодаря на НДК за инициативата да събере под един покрив музеите на България и да си пожелаем през следващата година на втория Салон да има още повече музеи. В „Салона на музеите” в НДК под една шапка ще могат да бъдат представени колекциите на музеите от страната и съм щастлива за това, че за нашия национален празник – 3 март, „Салонът” ще бъде отворен за българската публика и за гостите, които ще бъдат тук по време на Председателството”, каза Гешева и благодари на всички организатори и партньори.


Г-н Борислав Велков – председател на Борда на директорите на НДК увери, че инициативата няма да остане единичен акт, а ще се превърне в една от добрите традиции в Двореца. „НДК е естествено пространство за Салон на музеите, защото основната мисия на Двореца е да представя българската култура, история и изкуства по възможно най-достъпният и оригинален начин. Не случайно НДК е най-посещаваната мултифункционална културна инфраструктура в България. Страната ни има много богата и древна история, но не по-малко важно е как се справяме да я представим днес, колко разбираемо и колко достъпно го правим. Това е нашата цел, да бъдем не само организатор, а НДК да бъде едно отворено, социално и модерно пространство, чиято мисия е да излъчи правилното послание към днешните и бъдещи поколения. Споделям изцяло мнението на министър Банов, че социализацията на културното наследство е едно от най-големите предизвикателства и задачи пред всички, които имат отношение към този процес. Проекти като ”Салона на музеите” показват, че НДК се движи в правилната посока, следвайки съвременните и световни тенденции. Важно е, че именно днес тук се провежда Българското председателство, защото това превръща споделеното пространство в европейско, а така историята ни става достъпна на всички, които малко ни познават”, допълни още Велков по време на официалното откриване днес.


От своя страна, инициаторът на проекта Ивелина Кючукова, също изказа благодарност към всички музеи, галерии и салонни експозиции, които приеха предизвикателството и за първи път се включиха в инициативата.


„Салон на музеите” е разположен на 3-я етаж в НДК и е отворен за посетители от 10:00 до 17:00 часа от 3 до 5 март.


Проектът е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв