25.01.2023 16:14

Менса: Българчетата стават по-умни от родителите си

Видян 1799 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Противно на песимистичните оценки, българите стават все по-интелигентни. Този може би изненадващ за някои извод се налага от информация, предоставена от Менса България специално за "24 часа - 168 истории".


Редовните тестове на Световната организация на хората с висок коефициент на интелигентност показват, че персентилът на хората у нас към 2022 г. се е повишил значително спрямо 2009 г. Персентил е мярката, която измерва процентното съотношение между надвишилите 148 или 132 точки в зависимост от използвания тест и останалите хора.



В Mенса се приемат много различни тестове, стига да са стандартизирани, нормирани и одобрени от асоциации на професионални психолози. Два от най-известните IQ тестове са “Станфорд-Бине” и “Кател”. Това означава, че когато си се явил на тест и си събрал над 148 точки например в тест на “Кател” или 132 точки по скалата на “Станфорд-Бине” имаш 98 персентила и по този начин си попаднал сред двата процента най-умни хора в света.


Съвсем малко са тези, които притежават 99 персентила, а стойност 100 не съществува, тъй като интелигентността е безкрайна величина.



“На базата на тестовете, които провеждаме, може да се каже, че българите стават по-интелигентни - обяснява Даниела Лечева, национален надзорен психолог в Менса България. - Съвсем наскоро прегледах резултатите от 2009 г. Тогава успеваемостта на тестовете е била 26,00% от явилите се.


Докато за миналата година при нас тя беше 26,77%, което наистина може да се тълкува като повишаване на интелигентността на сънародниците ни. Другата хипотеза е, че при нас се явяват само хора, които подозират, че са високоинтелигентни и искат да си го докажат.”



Любопитното е, че данните на Менса опровергават популярната теза, че в последните десетилетия България се е появило “чалга поколение”, което не обича да чете.


“Информацията е на основата на тест, който се проведе миналата година за първи път у нас сред деца от 10 до 14 години и е с вариант за директно членство в Менса.


На база на явилите се деца до 14-годишна възраст най-високата успеваемост е в Пловдив - там децата са с най-висок персентил - информира по този повод Лечева. - На второ място е Русе, следван от Варна и Гоце Делчев, а София и Плевен заемат съответно 5-о и 6-о място. Тоест поне от тези, които са се явили при нас, най-интелигентните не живеят в столицата”



В същото време в Гоце Делчев са се явили малко деца, тоест извадката е по-малка, но от явилите се е по-напред от София.


“В големите градове – София, Пловдив и Варна, стандартно провеждаме тестове през няколко месеца, докато в по-малките - когато се съберат достатъчно хора, желаещи да участват - обяснява и Милена Арав, председател на Менса България. - Така през тази година на 29 април очакваме да посетим за първи път и Велико Търново.


Важно е също така да се каже, че класацията се прави за явилите се при нас, а не става дума за някаква представителна извадка. Но все пак те са с изявен интерес, а децата са една крачка напред спрямо другите, защото се грижат да решават такъв тип логически задачи. Необходимо е да уточним, че в международен план с цел да се избегне некоректното сравняване на резултатите вече не се дават точки, а единствено персентил.”


Разгледани според половата принадлежност на детския тест най-висок среден персентил показват момчетата, родени в Пловдив и Русе. След тях се нареждат момичетата, родени в Пловдив, а след тях наравно са момичетата, родени в София и Варна, информират още от организацията.


Докато на теста “15+ години” най-високи са средните резултати на живеещите в Русе, следвани от Варна, след нея са София и Пловдив. Броят тествани в тази възрастова категория в градовете Гоце Делчев и Плевен е малък, за да може да се правят конкретни изводи, но ако все пак ги включим - Гоце Делчев изпреварва Плевен. На този тест по-добре се справят жените, отколкото мъжете, в градовете Варна, Гоце Делчев и Плевен. А по-успешни са мъжете от Пловдив, Русе и София.


Като цяло по съотношението на високоинтелигентните жени спрямо мъжете сме сред водещите нации в света, отбелязват с гордост от българския отдел на организацията. У нас то е 63% към 37% в полза на мъжете и по този показател изпреварваме много от развитите държави.


Всъщност България е на 4-о място от всички държави - след Франция, Пакистан и Босна и Херцеговина. А след нас остават такива страни като Германия (66% на 34%), Великобритания и Белгия с по 65 на 35%, както и САЩ, където умните жени са 33% от общия брой на членовете на Менса.


Резултатите на организацията се смятат за изключително престижни. Менса е със сериозни традиции и съществува вече от 76 години. Началото е поставено в Англия през 1946 г. и до 1960 г. е предимно британски клуб. Впоследствие обществото на високоинтелигентните хора има бурен растеж в Америка. А към днешна дата около 90 страни по света са членки на международната организация с общо над 145 000 членове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне