08.05.2018 17:05

Мария Цветкова е Музикант на годината 2017

Видян 2097 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оперната певица Мария Цветкова е победителят в анкетата „Музикант на годината 2017“ на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио. Резултатите от 27-то издание на националното допитване станаха ясни на галаконцерт, проведен в Деня на радиото 7 май в препълненото Първо студио на БНР.


За първи път в историята на анкетата наградата в категория „Дебют“ спечели диригент – младата Инна Диловска, която получи специалната награда на Българската банка за развитие. За „Ансамбъл на годината“ слушателите избраха дуото Надежда Цанова – пиано и Петър Македонски – тромпет. „Музикален проект на годината“ стана албумът с музика на Димитър Ненов, записан от пианиста Иво Върбанов с Кралския шотландски национален оркестър под диригентството на Емил Табаков и издаден във Великобритания. Цигуларката Зефира Вълова спечели приза за активна творческа дейност. Композиторът Георги Арнаудов събра гласовете на любителите на класическата музика в категория „Юбилей“. Слушателите отличиха посмъртно композитора и тонрежисьор в БНР Мирослав Данев за цялостното му творчество.


За втори път в историята на анкетата беше връчена и специалната награда „Олга Камбурова“ в подкрепа на млад талант. Получи я 16-годишният пианист Николай Димитров от Русе.


Домакин на събитието беше Симфоничният оркестър на Българското национално радио с главен диригент Марк Кадин, а в галаконцерта участваха носителите на наградите, Теодосий Спасов – два пъти носител на приза „Музикант на годината“, и Явор Желев – първи флейтист на Радиооркестъра.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и