02.10.2008 10:16

Маргаринът причинява рак

Видян 2540 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Маргаринът съдържа трудно разграждащи се мазнини, които представляват голямата опасност за човешкия организъм, предупреждават от Федерацията на потребителите.


Опасната съставка при заместителя на маслото са трансмастните киселини или така наречените „лоши“ мазнини, с канцерогенен ефект, съобщи за 19` Павел Кърлев, председател на потребителската федерация. Освен, че се разграждали трудно, те имали и свойството да се трупат по клетъчните мембрани, което също било причина за канцерогенния ефект на тези киселини. По тази логика маргаринът бил по-вреден от сланината, в която преобладават мастните киселини, далеч по-безвредни от трансмастните, уточни Кърлев. Той добави, че поради по-ниската си калоричност маргаринът масово се употребява от практикуващите разни диети, но това им правело много лоша услуга. Шефът на федерацията е категоричен също, че употребата на кравето масло е далеч по-безвредна от тази на растителното, при чието производство понякога се използвали и петролни продукти.


При колбасите пък имало всякакви животински продукти, подправки и оцветители, ала чистото месо било доста малко. Кърлев призовава много да се внимава с консумацията на колбасите. Много от тях се правели със специални машини, които разбивали на каша кокали, кожа, козина, а после се добавяла сланина и соя, докато стане колбасът готов. Експертът даде пример с луканката, за чието узряване били нужни 45 дни. Производителите обаче я „инжектирали“ с подправка „пушек“ и след 2 часа тя вече заминавала за магазините, а хората после си я похапвали нищо неподозирайки за реалните съставки в нея. Подобна „луканка“ можело да се познае едва след консумация, тъй като в устата оставал неприятен вкус на мас. Сметката е елементарна. Един килограм телешко месо е 12-15 лв., а килото телешки салам е над 2 пъти по-евтино, което съотношение е лишено от всякаква логика на елементарните пазарни стойности.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион