01/03
29.01.2016 15:11

Кристо разправя за плаващите си кейове в NYT

Видян 1965 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Българският художник Кристо споделя за влиянието на изкуството в интервю за Ню Йорк Таймс. Той разказва за последния си проект Плаващите кейове.


  Кристо, известен с мащабните си проекти като Портите в Сентръл парк, не беше съвсем сигурен как да започне лекцията си в Манхатън, пише изданието.


 "Мисля за това, как ли би започнала Жан-Клод", каза той, визирайки своята съпруга и артистичен партньор, която почина през 2009 г. "Тя ми липсва през цялото време, защото английският ми е много лошо, а френският ми е много беден. Тя винаги говори вместо мен. "


В началото му беше трудно, но след това хвана ритъма, като успя да обхване всичките си творби с Жан-Клод през последните 50 години, сред които са опаковането на една от статуите във Вила Боргезе в Рим, средновековна кула в Сполето, паметниците на Виктор Емануил II и Леонардо Да Винчи в Милано и една от най-мащабните акции в Рим през 1974 г., когато за 40 дни преобразяват стената на римския император Аврелиан.


  Преди да получи разрешение за реализацията на Плаващите кейове, Кристо предложил реализацията на сходни проекти в Япония и Аржентина. В Италия обаче властите веднага откликват и той се спира на алпийското езеро Лаго д’ Изео.


 Проектът ще може да се види през юни 2016 г. във водите на езерото в италианската област Ломбардия. Идеята на твореца е да се създаде пешеходна пътека, която да свързва малкия частен остров Сан Паоло, който се намира в средата на езерото, с бреговете на двете китни градчета – Салцано и Пескиера Маралио.


70-хиляди квадратни метра блестящ жълт плат ще се носи по водите на Лаго д’ Изео, а разходката по него ще е основната провокация към всички любители на изкуството на Явашев. 200 000 плаващи кубчета полиетилен ще поддържат конструкцията, което ще позволи на „плаващите кейове” да се издигнат над повърхността на водата и да се люлеят заедно с вълните. Те ще бъдат захванати за дъното със стоманени котви, а пробите за цялостната инженерна конструкция бяха направени с участието на български водолази в началото на тази година край Созопол. Друга гледна точка ще предлагат възвишенията на заобикалящите езерото Алпи – гледка от птичи поглед към „слънчевата пътека”, разкриваща незабелязани ъгли и променящи перспективи. Разходката по нея ще продължи и на сушата – по бреговете на градчетата Салцано и Пескиера Маралио.


В края на лекцията един студент пита Кристо как оценява въздействието на работата си.


 "Аз нямам време да мисля за това", отговаря творецът.  По-късно пояснява "изкуството е преди всичко за удоволствие. Визуалното удоволствие е много важно, много ободряващо."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог