Свързани новини

13.12.2020 09:32

Консумацията на повече сирене и вино предотвратява деменцията: Проучване

Видян 2685 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всеки знае старата поговорка, че „една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен“, но може би е по-точно да се каже, че „сиренето и виното предотвратяват когнитивния спад“. Това показват резултатите от ново проучване, публикувано в медицинския журнал Journal of Alzheimer’s Disease, което разглежда ролята на диетата в развитието на деменция.


Авторите на изследването са анализирали данни от 1787 възрастни британци, всички от които са били между 46 и 77 години през 2016 г. Всеки участник е преминал тест Fluid Intelligence Test (FIT), който оценява уменията за учене и памет, в даден момент между 2006 и 2010 г. След това са проведени последващи тестове от 2012 до 2013 г. и отново между 2015 и 2016 г., което позволява на изследователите да проследяват промените в когнитивните способности на участниците за период от десет години.


През този период анкетираните отговаряха и на въпроси относно диетата си, предоставяйки информация за ежедневния си прием на 49 различни пълноценни храни, включително плодове, зеленчуци, риба, месо и млечни продукти, както и алкохолни напитки като вино, бира и сайдер.


Авторите на изследването отбелязват, че „дневният прием на сирене води до по-добри резултати от FIT с течение на времето“. Всъщност беше установено, че сиренето предлага значително по-голяма защита срещу свързания с възрастта когнитивен спад, отколкото всеки друг вид храна, въпреки че този ефект е очевиден само при хора без фамилна анамнеза за болестта на Алцхаймер. Подобна констатация показва, че сиренето може да не предотврати деменцията при тези, които са генетично предразположени към състоянието, но че хората, които нямат този генетичен риск, могат да се възползват значително от ежедневната му помощ.


Въпреки че изследователите не могат да кажат защо е така, те предполагат, че това може да има нещо общо с калция, витамин В12 и някои лактопептиди, които се намират в сиренето и са свързани с подобрени когнитивни способности при възрастните. Освен това, "приятелските" бактерии, които присъстват в някои сирена, могат да променят чревния микробиом, за който е известно, че комуникира с мозъка и влияе както върху настроението, така и върху познанието.


Авторите на изследването също така откриха, че пиенето на умерено количество червено вино всеки ден намалява риска от когнитивен спад, свързан с възрастта. Интересното е, че е установено, че този ефект е по-силен при хора с фамилна анамнеза за Алцхаймер от тези без. Докато изследователите предполагат, че това невропротективно качество може да произтича от противовъзпалителните съединения, които присъстват в червеното вино, те също цитират друго проучване, което свързва дневния прием на бира с по-висок риск от деменция, което предполага, че не всички видове алкохол носят когнитивни ползи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата