Свързани новини

21.09.2021 09:48

Кой измисли пуканките и вредни ли са?

Видян 1546 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България, както и в целия соцлагер, нещо толкова американско като пуканките, се появява след визитата в САЩ на съветския лидер Хрушчов през 50-те години. Там той, наричан от съратниците си кукурузник – царевичар, много се впечатлява от щатския попкорн. Създател на супер печелившия продукт само 20 години по-рано е еврейският емигрант зад океана Самуел Рубин. През 1935 г. той измислил „въздушната царевица”, както е наричана тази храна на старта на нашествието си по света и у нас.


Ето и нашия днешен лайфхак. Оригиналната й рецепта е царевица – но не всякаква, а със затворени, ненапукани, чисти зърна, кокосово масло и сол, но не кристална. При пукането на температура от 220 градуса в мазнината, обемът на зърното стига 40-44 пъти повече от първоначалния, в зависимост от качеството на царевицата. Така можете да правите пуканките и вкъщи. Мнозина, разбира се, предпочитат бързината и ги приготвят в микровълновата фурна. И трябва да знаят, че съвременните производители заменят мазнината по рецепта с палмово масло, защото е 2 пъти по-евтино, но онези, които у дома си ще пържат пуканките по класически – на тиган, не бива да ги правят с олио, няма да получат добър резултат особено като вкус.


Продуктът станал хит, заради нюха на собствениците на киносалони. Те усетили, че могат да правят от 800 до 3000% печалба от попкорна и така пуканките били свързани маркетингово в мозъците на хората с ходенето да се гледат премиерните филми. И досега те дават голям дял от приходите на кинозалите – често много по-голям от билетите. Просто е: себестойността на кло е 10 евроцента за солени и 11 евроцента за златистите с карамел, които са много по-вредни за целия организъм и особено за зъбите.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.09.2021 18:35

    Моят дядо е роден 1895г и ми е разказвал, че баба му е "пукала" "орози"- така в нашия край казват на царевицата, подходяща за пуканки. Те са го правили в медна калайдисана тенджера (тя се нагрява равномерно до висока температура) с малко олио. Така, че не е вярно, че пуканките са измислени 1936 година.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените