Свързани новини

09.04.2009 16:09

Кафе ли е 3 в 1?

Видян 18555 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кафе ли е наистина много нашумялото и харесвано 3 в 1? Оказа се, че не съвсем. Много хора предпочитат нескафето 3 в 1, защото е слабо и няма действието на истинското кафе. Ако искаме обаче да се насладим на истинския вкус и действие на напитката ще трябва да се откажем от „неочаквано добрата комбинация“.


Традиционното кафе действа много тонизиращо, което не може да се каже за 3 в 1. Това се дължи на минималното съдържание на кофеин в него. То се прави от захар, глюкозен сироп, растително масло, разтворимо кафе и млечен протеин. В малките пакетчета има и голямо съдържание на вредните Е-та. В 100 гр. от това кафе се съдържат  418 kcal, 1.7 g белтъчини, 77.3 g въглехидрати и 12.8 g мазнини.


Обикновеното кафе първоначално се прави от изпечените люспи на зърното. По-късно започват да се пекат самите зърна и да се използват кафемелачки. Но в него има само естествени съставки.


Кафето е полезно за здравето, показват резултатите от най-мащабното до момента изследване за въздействието на напитката. Можем ли обаче да се пристрастим към него? Едва станали от леглото, бързаме да изпием първата си чаша кафе и често след нея следват още няколко. Оказва се, че светът е обхванат от кофеинова треска. Енергийните напитки са най-бързо растящият сегмент от пазара на стимуланти, а продуктите с кофеин стават все по-силни. Ако обаче се пие в допустимите дози всичко си е в реда на нещата, сочат изследвания.


Наред с положителните ефекти не трябва да се забравят и отрицателните.


Не е тайна, че солидните консуматори на кафе нерядко стават нервни, а понякога дори започват да треперят. Ежедневното пиене на тозизиращата напитка с годините води до акумулиране на кофеин, в резултат на което големи количества се натрупват в мастната тъкан и трудно се поддават на елиминиране. Освен това кофеинът е в състояние да лиши организма от В-витамините и особено от инозитол, както и от витамин С, цинк и калий. Кафето засилва и киселинността в стомашно-чревния тракт и се счита за причинител на високото кръвно налягане.


Над 1 литър от напитката, изпита в продължение на три часа може да унищожи значителна част от тиамина в организма, а при хора, поглъщащи по 5 чаши кафе дневно, вероятността от сърдечна слабост е с 50% по-голяма, в сравнение с тази при непиещите. От гледна точка на тези вреди наистина е по-добре да заменяме някоя от дневните си чаши топло кафе с 3 в 1. Така ще намалим риска от предозиране и в същото време пак ще се насладим на любимия вкус.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв